Ένθετο Οικονομία: Εν αναμονή των ανακοινώσεων της FED για τα επιτόκια

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των αγορών καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοινώνει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μία ακόμα αύξηση στο επιτόκιο, πιθανότατα κατά 0,25% σε μία προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, το επιτόκιο αναφοράς θα διαμορφωθεί στο 4,75%, το υψηλότερο από το Νοέμβριο του 2007. Παράλληλα, μένει να φανεί κατά πόσο ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ θα δώσει στίγμα ή έστω κάποιες ενδείξεις για τις μελλοντικές κινήσεις της τράπεζας.

Στην Ελλάδα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών κυμάνθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.  Ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώθηκε στις 104,9 μονάδες από 103,5 το Δεκέμβριο κυρίως λόγω της βελτίωσης των προσδοκιών στη βιομηχανία, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο. 
 

Νέα επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρωζώνη, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα. Είναι γεγονός ότι ναι μεν ο πληθωρισμός μειώνεται, μετά και την υποχώρηση των τιμών στην ενέργεια, ωστόσο οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε πως η Ελλάδα συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για κοινή προμήθεια αερίου, τον επόμενο χειμώνα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια σε λογικές τιμές. Η Κομισιόν ήδη έχει υπογράψει συμφωνία για τη δημιουργία σχετικής πλατφόρμας

Χαλάρωση των περιορισμών σχετικά με τα χρήματα που διατίθενται για κρατικές ενισχύσεις, χρήση των περίπου 225 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να αποτραπεί η μετεγκατάσταση ευρωπαϊκών εταιριών στις ΗΠΑ προτείνει μεταξύ άλλων η Κομισιόν απέναντι στην ενεργειακή κρίση, τον υψηλό πληθωρισμό και το αμερικανικό νόμο για τη μείωση του.

Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ώστε η ΕΕ να μπορέσει να ανταγωνιστεί, όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα. Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν λεπτομερώς στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στις 9 και 10 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Για το θέμα μίλησε στον Δημήτρη Απόκη, ο αντιπρόεδρος του German Marshall Fund Ίαν Λέσσερ.

Παρουσίαση: Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος