Ένθετο Οικονομία: Αποκλειστική συνέντευξη του Γρ. Δημητριάδη, διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου

Σε συμφωνία με τον ESM για τη δημιουργία εθνικού επενδυτικού ταμείου κατέληξε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Θα συγκροτηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 και θα λειτουργεί ως θυγατρική του Υπερταμείου με στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες και την πράσινη οικονομία. Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδηςμίλησε για την νέα πρωτοβουλία στον Άκη Αθανασόπουλο. Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών επέστρεψε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Συγκλίνει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και της Γαλλίας και της Γερμανίας. Δείτε στο Ένθετο Οικονομία του EΡΤΝEWS.

Περισσότεροι κοινοτικοί πόροι για την περιφερειακή σύγκλιση και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην Ευρώπη μοιάζει να είναι το στοίχημα για τις Βρυξέλλες ενόψει του σχεδιασμού για τα διαρθρωτικά Ταμεία του ΕΣΠΑ μετά το 2027. Σε ημερίδα για την πολιτική συνοχής που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή της ανάπτυξης και της ευημερίας ανάμεσα στα περισσότερο και τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη – μέλη.

Νέο ρεκόρ στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες και δημόσιο σημειώθηκε τον Νοέμβριο σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους:
•Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν 4.270 εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα, 2.289 νέες υποβολές αιτήσεων και 1.152 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών.
•Συνολικά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 11.175 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 4,1 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
•Σε σταθερά επίσης υψηλό επίπεδο διατηρείται και το ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς.

Οι ρυθμίσεις που επιτυγχάνονται προβλέπουν 17 χρόνια μέση διάρκεια αποπληρωμής των οφειλών προς το δημόσιο και 19 χρόνια προς τράπεζες και servicers, ενώ το μέσο κούρεμα για οφειλές προς το δημόσιο είναι 17% και προς χρηματοδοτικούς φορείς είναι 27%.

Οι περισσότερες οφειλές που περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα, σε ποσοστό 59% αφορούν επιτηδευματίες και η πλειοψηφία των οφειλών, το 77% είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς. Τα στοιχεία αντανακλούν σύμφωνα με το Υπουργείο την δυναμική του συγκεκριμένου εργαλείου που τους τελευταίους μήνες αξιοποιείται από τους οφειλέτες και συμβάλλει ουσιαστικά στην διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος