Ένθετο Οικονομία: Από 1η Νοεμβρίου η απογραφή των εργαζομένων για την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Εντός του έτους θα καταβληθεί από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής η έκτακτη εισφορά ποσοστού 90% επί των υπερεσόδων της περιόδου Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022.  H έκτακτη αυτή εισφορά υπολογίζεται στα 450 εκατ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες

Η νέα Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την εισροή των πόρων αυτών προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Επίσης παρακάμπτει τον σκόπελο πιστοποίησης των απαραίτητων στοιχείων από ορκωτό λογιστή, που προέβλεπε η αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση, γεγονός το οποίο καθυστερούσε τη διαδικασία καταλογισμού.

Για αυτό το λόγο η καινούρια Απόφαση προβλέπει πως η ΡΑΕ θα προχωρήσει σε πρώτη φάση στον καθορισμό της προσωρινής έκτακτης εισφοράς για κάθε παραγωγό, χωρίς να πιστοποιηθούν τα σχετικά στοιχεία.

Σε δεύτερο χρόνο, όπως προβλέπεται στην ΚΥΑ, η Αρχή θα υπολογίσει την οριστική έκτακτη εισφορά, βάσει των πιστοποιημένων πλέον δεδομένων, ώστε να γίνει η τελική εκκαθάριση στις αρχές του επόμενου έτους.

Επίσης από 1η Νοεμβρίου ξεκινά η απογραφή του συνόλου των εργαζομένων ώστε να προχωρήσει η πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Εξαιρούνται οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ  που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, κλάδοι στους οποίους εφαρμόζεται ήδη και έχει ολοκληρωθεί η απογραφή. Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις της χώρας, υποχρεούνται εφεξής να διαθέτουν και να λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους.

 

Ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις μία σειρά από προθεσμίες λήγουν τις επόμενες μέρες, αρχής γενομένης από σήμερα.

Σήμερα καταβάλλεται η 4η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που έλαβαν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό. Η 5η δόση πληρώνεται έως και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, η 6η έως και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022, η 7η έως και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου και η 8η και τελευταία δόση έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023.

Ο συνολικός πρόσθετος φόρος των φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021, ανέρχεται σε 3,17 δισ. ευρώ. Σήμερα καταβάλλεται και η 6η δόση (από τις συνολικά 10 ) του ΕΝΦΙΑ, για όσους δεν έχουν πληρώσει ήδη εφάπαξ το φόρο. Το συνολικό ποσό του συγκεκριμένου φόρου ακινήτων που βεβαιώθηκε φέτος, ανέρχεται σε 2,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν με την πρώτη δόση.

Οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές των εκκαθαριστικών τους, έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 9 έως και 24 δόσεις- στο πλαίσιο της «πάγιας ρύθμισης» οφειλών προς το Δημόσιο- υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της οφειλής είναι μεγαλύτερο των 240 ευρώ, καθώς η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 ευρώ.

Για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της συνολικής οφειλής του εκκαθαριστικού.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν κάνει ρύθμιση των οφειλών τους, να μην ξεχάσουν τη δόση Οκτωβρίου, ενώ όσοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή -και αποπληρώνουν την οφειλή τους σε έως και 96 δόσεις- καλούνται να πληρώσουν μια ακόμα δόση.

Όσον αφορά στο ΦΠΑ, σήμερα εκπνέει η προθεσμία απόδοσης της πρώτης δόσης του φόρου τρίτου τριμήνου 2022 για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και για τον φόρο του Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά  βιβλία.

Από σήμερα αρχίζουν (εάν δεν δοθεί κάποια παράταση) τα πρόστιμα και τα λουκέτα για τις επιχειρήσεις που δεν διαβίβασαν τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων, στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων esend, όπως υποχρεούνται.

Τέλος η κερδοφορία των τραπεζών εξαρτάται από τις επιπτώσεις της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Ποιος ο ρόλος τους στην υλοποίηση των επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί με αρνητικές επιπτώσεις για την πραγματική οικονομία και τις αγορές. Από την άλλη, όμως, τα υψηλότερα επιτόκια θα αυξήσουν τα τραπεζικά έσοδα. Το τελικό λοιπόν αποτέλεσμα στην κερδοφορία των τραπεζών θα εξαρτηθεί από την αλληλεπίδραση αυτών των δύο τάσεων υποστηρίζει ο κ. Αλέξανδρος Κοντονίκας Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο University of Essex σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος