Ένθετο Οικονομία: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και οι φορείς του δημοσίου ξεκινούν να αποστέλλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών καθώς άνοιξε η σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022, Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, γέμισαν τα κρατικά ταμεία το προηγούμενο έτος δημιουργώντας μια πρώτη εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει ώστε να ληφθούν πρόσθετες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα. Τα στοιχεία θα οριστικοποιηθούν μετά το τέλος Φεβρουαρίου οπότε και θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του περσινού προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2022, τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 81 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί. Παράλληλα, υπάρχουν χρήματα που αναμένεται να εισπραχθούν το πρώτο δίμηνο του έτους και θα ενισχύσουν περαιτέρω τα κρατικά ταμεία. Πρόκειται για τις δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ όπως και τα τέλη κυκλοφορίας, μετά και την παράταση που δόθηκε έως το τέλος Φεβρουαρίου, με το ποσό να υπολογίζεται σε 486 εκατ. ευρώ.

Μεμονωμένα είναι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν οι πρώτες μειώσεις τιμών σε προϊόντα ενώ εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να παρατηρείται περαιτέρω υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να έχει πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια με σχετικά ευνοϊκούς όρους, βελτιώνει μακροπρόθεσμα τη δανειακή δεινότητα των τραπεζών και των δανειοληπτών, ενισχύει τις επενδύσεις και τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και συνεισφέρει στη μείωση της ανεργίας και στην κοινωνική συνοχή υποστηρίζει ο κ. Βασίλης Σόγιακας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Να παρακολουθήσουμε την συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος