Ένθετο “Οικονομία”: Ανοδική η πορεία της τιμής του πετρελαίου

Πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent μετά και την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια.

Πιο συγκρατημένη η πορεία που ακολουθεί η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ στα 165 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 31% σε ένα μήνα.

Έκλεισε πριν καλά καλά ανοίξει η συζήτηση για μείωση του ωραρίου των καταστημάτων στο πλαίσιο της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας.

Aπό την άλλη πλευρά, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους λιανεμπορικών επιχειρήσεων και δη τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, συμφωνήθηκε η κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ να παρουσιάσει μέσα στον Οκτώβριο το καλάθι της νοικοκυράς.

Σε αυτό το καλάθι το οποίο θα προκύψει από 20 βασικές κατηγορίες και θα είναι διαφορετικό από κάθε αλυσίδα, θα συμπεριλαμβάνονται 50 προϊόντα απαραίτητα, για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού στο οποίο και θα δοθεί η μάχη να συγκρατηθούν οι τιμές.

Το ισχυρό δολάριο ανατρέπει τον προγραμματισμό των χωρών της ευρωζώνης για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Την ίδια στιγμή η βύθιση του ευρώ περιπλέκει και δυσκολεύει τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΚΤ για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό υποστηρίζει ο κ. Δημήτρης Γουνόπουλος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο University of Bath στη Βρετανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος