Ένθετο Οικονομία: Ανάπτυξη 1,4% το 2023 εκτιμά ο ΙΟΒΕ

Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος το ΙΟΒΕ. Στην έκθεση του για την ελληνική οικονομία, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,4% από 1,6% που προέβλεπε πριν από 3 μήνες. Καθοριστικός ο ρόλος των επενδύσεων οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8% από 12,1% το 2022, με τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το 2023 θα υποχωρήσει στο 4% (από 5% που προβλέπει η κυβέρνηση) και 9,6% που ήταν το 2022 λόγω και της πτωτικής πορείας των τιμών της ενέργειας.

Σημαντική αύξηση  10,2% κατέγραψε το εισόδημα των νοικοκυριών το γ΄ τρίμηνο του 2022 φτάνοντας στα 37,39 δισ. ευρώ από 34,2 δισ. το τρίτο τρίμηνο του 2021. Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι η αύξηση καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που έχει προκαλέσει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η άνοδος του πληθωρισμού.

Επιστροφή στα επίπεδα του 2014 για το γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου ο οποίος βρίσκεται πέριξ των 1.000 μονάδων.. Καθοριστικός ο ρόλος των τραπεζικών μετοχών και των blue chips οι οποίες ακολουθούν ανοδική πορεία.

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πυροδότησε νέα σενάρια για αποφάσεις τόσο πριν όσο και μετά τις επερχόμενες εκλογές.

Νέα μέτρα στήριξης πριν από τις εκλογές θα υπάρξουν εφόσον βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022 που θα έχει αποσαφηνιστεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά και την πορεία των τιμών ενέργειας. Πάντως η ενίσχυση των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων έχει «κλειδώσει» και θα φτάσει κοντά στο 1 δις ευρώ το ετήσιο κόστος για την χρηματοδότηση των αυξήσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος