Ενεργειακή κρίση: Μείωση κατανάλωσης κατά 10% στο Δημόσιο – Τα κίνητρα και οι ποινές

Array

Υπό την πίεση της εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος ανακοινώθηκαν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στις δημόσιες υπηρεσίες από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το εν λόγω σχέδιο βασίζεται σε δύο άξονες: τη στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο. Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για τριπλή ενεργειακή κρίση, βαθιά και δύσκολη στην αντιμετώπισή της.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση στο 30% μέχρι το 2030. Παράλληλα, δημιουργείται ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης, ενώ θεσπίζονται κίνητρα και αντικίνητρα.

Γενικότερα, οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να διορίσουν έναν ενεργειακό υπεύθυνο σε κάθε κτίριο. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται σωστή συντήρηση των κλιματιστικών και των καυστήρων, ενώ ζητείται από κάθε εργαζόμενο του Δημοσίου να μην σπαταλά ενέργεια.

Γενικότερα θα πρέπει:

  • Οι φορείς να διορίσουν έναν ενεργειακό υπεύθυνο σε κάθε κτίριο
  • Να γίνεται σωστή συντήρηση των κλιματιστικών και των καυστήρων
  • Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας κτιρίων (μέγιστης/ελάχιστης). Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.
  • Κάθε εργαζόμενος του Δημοσίου να μην σπαταλά ενέργεια και κατά την αποχώρηση τους να υπάρχει μέριμνα για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού.
  • Χρήση του νυχτερινού αερισμού το καλοκαίρι και κατάλληλη σκίαση των κτιρίων, ανάλογα με την εποχή
  • Προτείνεται βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού και περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού.

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προυπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες συστάσεις αλλά και κίνητρα θα ανακοινωθούν σύντομα και για τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Βορίδης: Μόνο 221 φορείς έχουν ενεργοποιηθεί

Η μέχρι τώρα συμμετοχή των φορέων στο πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές Ιουλίου είναι απογοητευτική, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, από το σύνολο 2.395 φορέων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο μόνο 221 φορείς. Ενώ σε ότι αφορά στους ΟΤΑ, από τους 1.800 φορείς, έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο μόνο οι 90.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, η εικόνα αυτή κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι και για τον λόγο αυτό θα ενεργοποιηθεί ένα σύστημα επιβολής ποινών. Συγκεκριμένα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, δεν θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο ο προγραμματισμός προσλήψεων των αντίστοιχων φορέων.

Επίσης, στο κύκλο κινητικότητας του προσωπικού του Δημοσίου, δεν θα εντάσσονται οι φορείς που δεν έχουν συμμορφωθεί.

Σκυλακάκης: Τα κίνητρα και αντικίνητρα στο Δημόσιο

Σειρά κινήτρων και αντικινήτρων στο δημόσιο για την επίτευξη του στόχου για μείωση 10% του ενεργειακού κόστους, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος, και στο Δημόσιο, είναι απόλυτα αναγκαία. “Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από φυσικό αέριο, κατά 30%-40%, του οποίου η τιμή έχει εκτοξευτεί. Είναι 10 με 15 φορές πιο ακριβό, συγκριτικά με την προ ενεργειακής κρίσεως χρονική περίοδο. Θα πρέπει, λοιπόν, να μειώσουμε την εισαγωγή πανάκριβου φυσικού αερίου, που επιβαρύνει στην περίπτωση του Δημοσίου, ευθέως, τον φορολογούμενο. Επίσης, είναι αναγκαία αυτή η πρωτοβουλία, έτσι ώστε σε περίπτωση διακοπής της ροής του ρώσικου φυσικού αερίου να υπάρχει περισσότερη διαθέσιμη ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις” πρόσθεσε και αναφέρθηκε στα κίνητρα και αντικίνητρα.

Συγκεκριμένα:

  • Αν ένας φορέας δεν εφαρμόζει τα μέτρα εξοικονόμησης, δεν θα αξιολογούνται αιτήσεις για έκτακτες δαπάνες
  • Οι δήμοι που δεν έχουν ξάνει εξοικονόμηση στον οδοφωτισμό, δεν θα λάβουν έκτακτη βοήθεια το β΄6μηνο του 2022
  • Στο πλαίσιο του συστήματος Bonus που εφαρμόζεται στο Δημόσιο για τους υπαλλήλους, θα προστεθεί και ο στόχος της εξοικονόμησης 10%.
  • Εάν επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης κατά 15%, θα υπάρξει επιπλέον οικονομική ενίσχυση 5% στον προϋπολογισμό του επομένου έτους

Βασικό εργαλείο θα είναι ομάδες (task force), με ειδικούς ενεργειακούς αναλυτές.

Οι ομάδες αυτές θα αναλαμβάνουν δράσεις όπως:

  • Ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση τόσο των ενεργειακών υπευθύνων ανά κτίριο όσο και των εργαζομένων
  • Ενεργειακός έλεγχος ανά κτίριο και εφαρμογή ειδικής μεθοδολογίας για τη βέλτιστη διαχείριση ενέργειας
  • Διαμόρφωση και εφαρμογή, πιλοτικά αρχικά, εξειδικευμένων ανά κτίριο διαδικασιών λειτουργίας
  • Έλεγχος κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο και υποστήριξη των ενεργειακών υπευθύνων στη διερεύνηση δυνατοτήτων μείωσης κόστους
  • Έλεγχος εφαρμογής των δράσεων μείωσης κόστους και συνεχής βελτίωση/προσαρμογή

Δείτε όλη τη συνέντευξη των Υπουργών κ.κ. Μάκη Βορίδη, Κώστα Σκρέκα και Θεόδωρο Σκυλακάκη για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στις δημόσιες υπηρεσίες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος