Ενεργειακή κρίση: Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με 400 εκατ. ευρώ – Αναλυτικά τα μέτρα

Οριζόντια επιδότηση σε όλες τις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στις δηλωμένες κύριες κατοικίες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου, πρόσθετη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και στήριξη επιχειρήσεων και αγροτών προβλέπουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός έδωσε το πολιτικό στίγμα των μέτρων και προανήγγειλε ένα συνολικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας.

Αναλυτικά τα μέτρα:

1.      ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

Θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο E1 (~4,2εκ παροχές) ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή ώστε να κινητροδοτείται η εξοικονόμηση ενέργειας:

  • για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτούμε το 80% της αύξησης με 160 €/MWh
  • για την μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh επιδοτούμε το 60% της αύξησης με 120 €/MWh
  • Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300KWh. Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 €/ MWh, δηλαδή απορροφάται το 90% της αύξησης.
  • H μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ αντιστοιχεί σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300KWh.

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 157 εκατ. ευρώ.

Ενεργειακή κρίση: Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με 400 εκατ. ευρώ – Αναλυτικά τα μέτρα

2.      ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά,) Τιμολόγια

Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση).

Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη την μηνιαία κατανάλωση. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65€/MWh.

Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.

Ενεργειακή κρίση: Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με 400 εκατ. ευρώ – Αναλυτικά τα μέτρα

Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Από τον Φεβρουάριο και μετά, εξετάζεται, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία της επιχείρησης.

3.      ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

Η επιδότηση από την Κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20€ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους, και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Θα δοθεί και επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ εμπορίας ύψους 20€ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί η αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ θα ανέλθει  σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, όπου η χονδρική τιμή Φυσικού Αερίου εκτιμάται στα 114 €/Mwh.

Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η μοναδιαία τιμή της επιδότησης.

4.      ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια

Επεκτείνεται η επιδότηση του ΦΑ από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 €/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51εκ€ για το μήνα Ιανουάριο.

Συμπερασματικά, η συνολική αξία των μέτρων στήριξης όλων των νοικοκυριών και όλων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 395 εκ. ευρώ και αφορά και την Ηλεκτρική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο. Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Αντιδράσεις για το νέο πακέτο μέτρων

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσαν τα μέτρα στήριξης, που ανακοινώθηκαν, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη μειώνουν κατά 15% την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος σε σχέση με τον προγούμενο μήνα σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι με την επανάληψη των ίδιων αναποτελεσματικών και ανεπαρκών μέτρων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει χωρίς ουσιαστική προστασία τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το σαρωτικό κύμα ακρίβειας.

Το Κίνημα Αλλαγής σχολιάζει ότι είναι αναγκαίο αλλά δεν πρέπει να είναι μοναδικό μέτρο τα επιδόματα και προσθέτει ότι η χώρα έχει ίσως μια τελευταία ευκαιρία να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια που η κυβέρνηση την σπαταλά καθημερινά και οι πολίτες πληρώνουν το λογαριασμό.

Για φιλοδώρημα που αφορά μηνιαία κατανάλωση έως 300 kh κάνει λόγο η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25 σχολιάζει: Όχι άλλες επιδοτήσεις στους μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας, επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ και κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας εδώ και τώρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος