Ενεργειακή κρίση: Η επιδότηση συγκρατεί τις τιμές ρεύματος στην Ελλάδα – Πυρετώδεις προετοιμασίες στην ΕΕ

Array

«Λουκέτο» για δεύτερη φορά στον Nord Stream 1. Οι ροές αερίου προς τη Γερμανία μηδενίστηκαν. Επισήμως η υποτιθέμενη συντήρηση θα διαρκέσει 4 ημέρες στην πραγματικότητα η επαναλειτουργία του αγωγού είναι αβέβαιη.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι τιμές στο Ολλανδικό χρηματιστήριο εμφάνισαν με το άνοιγμα ανοδικές τάσεις, που στη συνέχεια όμως αποκλιμακώθηκαν.

Η ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή λύση

Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα συζητηθεί διεξοδικά στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου. Στο τραπέζι είναι η επιβολή πλαφόν και η δομική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς καθώς το ενεργειακό κόστος είναι πλέον αβάστακτο

Ο Έλληνας υπουργός ενέργειας κοινοποίησε μέσω twitter την επιστολή που έστειλε στους Ευρωπαίους ομολόγους τους όπου τους παρουσίασε την ελληνική λύση και το μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων.

Οι σχεδόν γεμάτες αποθήκες ενέργειας της Ευρώπης σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, δεν μπορούν να βγάλουν το χειμώνα. Τα αποθέματα θα καλύψουν για 80-90 ημέρες, αν η Ρωσία διακόψει οριστικά την παροχή

Αν και ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας εμφανίζεται αισιόδοξος, ότι η ροή αερίου θα αποκατασταθεί. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από το πόσο σκληρός θα είναι ο επόμενος χειμώνας. Όπως αναφέρει χαρακτριστικά ο κ. Κλάους Μίλλερ: «Η Γερμανία είναι καλά προετοιμασμένη. Εχουμε γεμίσει τις αποθήκες. Πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε».

Τις αποθήκες αερίου, έξω από το Παρίσι, με εμβαδό όσο 600.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων κοντεύει να γεμίσει η Γαλλία η οποία ενημερώθηκε σήμερα από τη Gazprom πως σταματά επ`αόριστον η ροή ρωσικού αερίου

Η Ουγγαρία επέλεξε να απομακρυνθεί από τον ευρωπαϊκό δρόμο και να συνεργαστεί με τη Ρωσία διασφαλίζοντας eπιπλέον 5,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα, απευθείας από τη Gazprom.

Την ίδια στιμή η σχέση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας έχει διαρραγεί. Οι δύο πλευρές εκτοξεύουν αλληλοκατηγορούνται για το ενεργειακο αδιέξοδο που απειλεί με κατάρρευση την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Συζητήσαμε όλα τα σημαντικά ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν τα οποία σχετίζονται τόσο με την ενέργεια όσο και την εθνική ασφάλεια» σχολίασε ο Όλαφ Σολτς. 

Και η Μόσχα διά της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απαντά:

«Καταστρέψατε την ενεργειακή μας συνεργασία και μα κατηγορείτε ότι εμείς απειλούμε την ενεργειακή σας επάρκεια. Είστε τρελοί».

Η Γερμανία λόγω της αυξημένης εξάρτησης από το ρωσικό αέριο ετοιμάζεται για 3ο μαζικό πακέτο στήριξης των πολιτών, για να αντεπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος και στον φουσκωμένο πληθωρισμό.

Η επιδότηση συγκρατεί τις τιμές ρεύματος στην Ελλάδα – Αγωνία για το ράλι του φυσικού αερίου

Παρά την αστρονομική εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου, στην Ελλάδα οι νέες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που τίθενται από Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου σε εφαρμογή και θα ισχύουν μέχρι τα τέλη του μήνα, αναμένεται να είναι σημαντικά μειωμένες καθώς θα περιλαμβάνουν τις επιδοτήσεις της Πολιτείας.

Για τους οικιακούς τουλάχιστον καταναλωτές το Σεπτέμβριο το ρεύμα δεν θα είναι πολύ ακριβό, τουλάχιστον σε σχέση με το αστρονομικό ύψος που έφτασε η χονδρική τιμή στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Ωστόσο ανάλογα με την εταιρεία οι διακυμάνσεις είναι μεγάλες. Με την επιδότηση η ακριβότερη τιμή θα είναι 34 λεπτά ανά κιλοβατώρα, χωρίς την έκπτωση συνέπειας, ενώ η φθηνότερη, μόλις 2 λεπτά του ευρώ. Για πάνω από το 60% των καταναλωτών η τελική τιμή της κιλοβατώρας θα είναι 15 λεπτά, όσο και τον Αύγουστο. Λίγοι πάντως είναι εξοικειωμένοι με την σύγκριση τιμών.

Μια μέση μηνιαία χρέωση για νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατωρών, θα είναι τα 60 ευρώ, αντί για 312 που θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση, χωρίς να υπολογίζονται και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τα δημοτικά τέλη που αποτυπώνονται σε κάθε λογαριασμό.

Το συνολικό κονδύλι για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος έφτασε τον Σεπτέμβριο τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, με λίγο λιγότερο από τα μισά να προέρχονται από τον μηχανισμό παρακράτησης των υπερκερδών που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο.

Η ανησυχία ωστόσο όλων των ευρωπαικών κυβερνήσεων είναι πόσο θα αντέξουν οι εθνικοί προυπολογισμοί, εάν η ρωσία κλείσει εντελώς την στρόφιγγα εκτοξεύοντας τις τιμές του φυσικού αερίου.

Ο υπ. Περιβάλλοντος κ Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε: «Τα όρια του προϋπολογισμού είναι πεπερασμένα, θα τα εξαντλήσουμε αλλά πρέπει και η ευρώπη να λάβει μέτρα επιτέλους για να στηρίξει την ευρωπαική ήπειρο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν συντάχθηκε με τις χώρες της Ιβηρικής που έβαλαν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Το επόμενο κρίσιμο ευρωπαϊκό ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε θα συγκληθεί το συμβούλιο των υπουργών ενέργειας.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Μαρίνα Δεμερτζιάν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος