Ενεργειακή κρίση: Επιπλέον μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Νέα μέτρα στήριξης δρομολογεί η κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες από το ράλι στις τιμές της ενέργειας. Μεταξύ αυτών, θα ληφθεί ειδική μέριμνα και για τους αγρότες. Η σύνοδος των “27” υιοθέτησε την πρόταση Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Γαλλίας για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις.

Οι 27 ηγέτες προσήλθαν στη σύνοδο κορυφής με την ενεργειακή κρίση να κλιμακώνεται και να γενικεύεται. Όπως δείχνει ο χάρτης με τις τιμές χονδρικής της επόμενης ημέρας, η ακρίβεια δεν αφορά πλέον μόνο τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Όλα τα κράτη μέλη, με εξαίρεση την Πολωνία που επιμένει στον λιγνίτη, έχουν τιμές που ξεπερνούν τα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ η Ελλάδα με 327 ευρώ, έχει την 6η φθηνότερη τιμή.

Περαιτέρω άνοδο του κόστους διαβίωσης προβλέπει η ΕΚΤ, καθώς εκτιμά ότι το 2022 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,2% σε μέσα επίπεδα, από 2,6% φέτος.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολίασε πως: «Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός το επόμενο διάστημα αλλά εκτιμούμε ότι θα μειωθεί στη διάρκεια της χρονιάς. Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου ανέβασε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. Παρουσιάσαμε προτάσεις για να γίνει το ενεργειακό μας σύστημα ισχυρότερο και πιο βιώσιμο».

Η Κομισιόν υιοθέτησε και επίσημα την πρόταση που είχαν υποβάλλει Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία και Ρουμανία και Τσεχία για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, σε εθελοντική βάση. Θα ζητήσουμε επιπλέον παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές δήλωσε ο πρωθυπουργός που προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει τις αυξήσεις των τιμών στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου. Θα λάβει, επίσης, ειδική πρόνοια για τους αγρότες μας, την οποία θα ανακοινώσουμε στη συζήτηση του Προϋπολογισμού το Σάββατο».

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα θα κινηθούν σε τρεις άξονες:
-Μικρή αύξηση της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος για τον Δεκέμβριο
-Αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για Δεκέμβριο έως και τον Μάρτιο
-Και μέτρα στήριξης των αγροτών πέραν της ήδη εξαγγελθείσας της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο

Τα σενάρια για μέτρα στήριξης
-Αύξηση επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας (Δεκέμβριος)
-Αύξηση έκπτωσης στο φυσικό αέριο (Δεκέμβριος- Μάρτιος)
-Στήριξη αγροτών

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η εξαγγελία κάθε δεύτερη εβδομάδα μέτρων, που από την επόμενη της ανακοίνωσής τους αποδεικνύονται ανεπαρκή, επιβεβαιώνει τον ερασιτεχνισμό και την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακρίβειας. Σαν ευκαιρία για μια ακόμη επιχείρηση επικοινωνιακής εξαπάτησης».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον προϋπολογισμό πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, ζητώντας μεταξύ άλλων μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων ρεύματος και νερού. Το παρόν έδωσε και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που τόνισε πως: «Μέσα στη Βουλή λέμε ένα μεγάλο “όχι” στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Όμως το μεγαλύτερο “όχι” πρέπει να το πει ο ίδιος ο ελληνικός λαός, δυναμώνοντας τους αγώνες του, τη συμμαχία του, ανατρέποντας τους αρνητικούς συσχετισμούς, ανατρέποντας όλους τους υπηρέτες μιας αδίστακτης εξουσίας».

Από την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί σε εφαρμογή μηχανισμός που θα παρεμβαίνει αυτόματα σε περιόδους ενεργειακής κρίσης, με την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας να μην είναι πια οριζόντια, αλλά να δίνεται βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος