Ενέργεια: Η Βουλγαρία δημιουργεί την πρώτη περιφερειακή ομάδα εργασίας ως μέρος της πλατφόρμας αγοράς ενέργειας της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βουλγαρία συμφώνησαν να συγκροτήσουν στη Σόφια μια πρώτη περιφερειακή ομάδα εργασίας, ως μέρος της Πλατφόρμας Αγοράς Ενέργειας της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα θα εξετάσει τις ανάγκες φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, τις τιμές και τις ροές, καθώς και πτυχές υποδομής. Να σημειωθεί ότι, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Gazprom για τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ είχε σειρά συναντήσεων στην Κομισιόν.

Η περιφερειακή ομάδα δράσης θα επικεντρωθεί στο επόμενο έτος και θα παράσχει ειδική περιφερειακή τεχνογνωσία για την ανάπτυξη και εφαρμογή του σχεδίου δράσης REPowerEU για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την πλήρωση της αποθήκευσης ενόψει του επόμενου χειμώνα και την περαιτέρω επιτάχυνση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού τομέα. Θα υποστηρίξει και θα συντονίσει την εφαρμογή των κοινών σχεδίων ετοιμότητας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών αγορών, αποθήκευσης και διασυνδέσεων – συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια του εφοδιασμού στη Βουλγαρία, την περιοχή, την ενεργειακή κοινότητα και όχι μόνο.

Η Βουλγαρία θα επικοινωνήσει με χώρες της γειτονιάς της και θα οργανώσει την πρώτη υπουργική συνάντηση στις 5 Μαΐου. Το έργο της ειδικής ομάδας θα βασιστεί κυρίως στις προετοιμασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ορισμένα σενάρια ενεργειακής διακοπής, σε στενό συντονισμό και αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους.

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος