Ένα σκαλί πριν από την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα — Οι προϋποθέσεις & οι ημερομηνίες

Array

Ο Fitch γίνεται ο 3ος οίκος που μετά τη νέα αναβάθμιση φέρνει την Ελλάδα μια κλίμακα κάτω από την επενδυτική.

«Eυπρόσδεκτα νέα από τη Fitch Ratings. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε BB+ μας φέρνει μόλις μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης», δήλωσε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Standard and Poor’s, DBRS και τώρα ο Fitch είναι οι τρεις οίκοι αξιολόγησης που κρατούν αυτή την στιγμή την Ελλάδα σε απόσταση αναπνοής από την επενδυτική βαθμίδα. Αρκεί ένας από αυτούς να κάνει το επόμενο βήμα για να επιτευχθεί ο στόχος μέσα στο 2023, κάτι που ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει απολύτως ρεαλιστικό.

«Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας θα μας βοηθήσει να μειωθεί το κόστος δανεισμού. Άρα ουσιαστικά έρχεται ως αντίρροπη δύναμη σε κάτι που τείνει να δυσκολεύει την καθημερινότητα του πολίτη», σχολίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο οίκος Fitch προβλέπει μείωση του πληθωρισμού το 2023 και το 2024 στο 5% και στο 1,5% αντίστοιχα, ενώ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 0,9% φέτος και στο 2,3% του χρόνου με ώθηση και από τις επενδύσεις.

Αισιόδοξος για την πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα εμφανίστηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

«Είμαι πεπεισμένος για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας. Έρχονται και άλλες επενδύσεις. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν απογειωθεί. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές με μεγαλύτερο αντίκτυπο χάρη στη δουλειά της κυβέρνησης», ανέφερε ο Τζορτζ Τσούνης.

Μέσα στο α’ εξάμηνο εκκρεμούν ακόμη τέσσερις αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους ελεγκτικούς οίκους ενώ άλλες τόσες είναι προγραμματισμένες για το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος