Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Η πραγματικότητα για τις αυξήσεις στο λιανεμπόριο

Οι εξελίξεις στο χώρο του εμπορίου με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τις επιπτώσεις τους, είναι στο επίκεντρο της προσοχής του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, ο οποίος με ανακοίνωσή του, αλλά και με ομιλία του προέδρου του στη Βουλή, παρουσίασε τις θέσεις του.

Στην ανακοίνωση του Ε.Σ.Α. αναφέρεται πως:«Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, αναδεικνύει ότι η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021-2022 αγγίζει το 10,2%, ενώ οι κύριοι κλάδοι του λιανεμπορίου εκτός τροφίμων, αυτοκινήτων και καυσίμων δεν ξεπερνούν το 4,2%.

Παρόλη την αύξηση του κόστους ενέργειας, μεταφορικών και πρώτων υλών, φαίνεται εκ του αποτελέσματος, ότι το λιανεμπόριο και κλάδοι όπως παραδείγματος χάριν η ένδυση & η υπόδηση, που κατέγραψαν άνοδο τιμών μόνο 1,6% ετησίως, απορρόφησαν το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων και δεν μετέφεραν το κόστος στον καταναλωτή. O ισχυρότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας για άλλη μια φορά «βάζει πλάτη» στα δύσκολα.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η τάση του 75% των καταναλωτών να αναβάλουν την αγορά προσωπικών αντικειμένων, ρούχων ή ειδών οικιακής χρήσης λόγω μη διαθέσιμου εισοδήματος και η απόφαση του 41% να αποφύγει να κάνει αγορές προκειμένου να δημιουργήσει ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται πτωτικοί τζίροι, ενισχύοντας την αβεβαιότητα και την αγωνία των συναδέλφων να συγκρατήσουν τις τιμές σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με τεκμηριωμένες προτάσεις, θα διεκδικήσει παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν το εκρηκτικό μείγμα που δημιουργεί ο συνδυασμός μειωμένων πωλήσεων και αυξημένου κόστους λειτουργίας, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Στη Βουλή

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ανακοίνωσε επίσης πως «ο Πρόεδρος Σταύρος Καφούνης ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που έλαβε από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, συμμετείχε μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων της Βουλής των Ελλήνων και κατέθεσε παρατηρήσεις σχετικές με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία (ΕΕ) 2019/2161 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των Οδηγιών 98/6/ΕΚ, 2005/29/ΕΚ και 2011/83/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά στην καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών και άλλες διατάξεις».

Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον αναβαθμισμένο θεσμικό ρόλο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο πρόεδρος Σ. Καφούνης στην τοποθέτησή του για το νομοσχέδιο, έκανε σημαντική παρέμβαση για την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων και αναφέρθηκε επίσης στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που αφορούν Εκπτώσεις & Προσφορές».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος