ΕΛΣΤΑΤ: Νέο άλμα στις τιμές παραγωγού

«Άλμα» 24,5% κατέγραψε τον Νοέμβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού στην ελληνική βιομηχανία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), κατέγραψε τον περασμένο μήνα αύξηση 24,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020, όταν και είχε υποχωρήσει 9%. Σε μηνιαία βάση (δηλαδή σε σύγκριση με τον Οκτώβριο) ήταν αυξημένος κατά 1,1%.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 – Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2019 – Νοεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 10,5% έναντι μείωσης 6,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δώδεκα μηνών.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι αυτό που όπως όλα δείχνουν δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στον βιομηχανικό κλάδο ενώ η συνεχόμενο άνοδος του δείκτη τιμών παραγωγού αποτελεί προάγγελο δυσάρεστων εξελίξεων και στο μέτωπο του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες καθώς μέρος του αυξημένου κόστους παραγωγού μετακυλίεται τις τιμές καταναλωτή.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος