Με ρυθμό 2,1% «έτρεξε» το πρώτο τρίμηνο του 2023 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ οριακή μείωση (0,1%) σημείωσε σε σχέση με το 4ο τρίμηνο πέρυσι.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2022.
Αναλυτικότερα στο υπό εξέταση διάστημα:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,2%.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,7%.
Από τρίμηνο σε τρίμηνο (σύγκριση Α΄ τριμήνου 2023 με Δ΄ τρίμηνο 2022), καταγράφηκαν οι εξής μεταβολές:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0%.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,5%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,1% τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,0%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει για φέτος ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,3%, πρόβλεψη ωστόσο η οποία χαρακτηρίζεται συντηρητική καθώς οικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν η αύξηση του ΑΕΠ να ξεπεράσει ακόμα και το 3%.
Επιμέλεια: Κώστας Τσάβαλος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος