Ελληνικό: Στους όμορους Δήμους 235 στρέμματα και 50 ακίνητα – Σταϊκούρας: Επιλύεται ένα χρονίζον πρόβλημα

Array

Στα 235 στρέμματα φθάνει η συνολική έκταση και 50 τα ακίνητα πολλαπλών μελλοντικών χρήσεων (για υπηρεσίες διοίκησης, πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού, προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και για αστικές υποδομές), που παραχωρεί το Δημόσιο στους όμορους Δήμους του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά, με υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση καθορίζει τους χώρους που μπορούν να παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα και κατά κυριότητα στους όμορους δήμους, δηλαδή στους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Μιλώντας για την κατανομή των κοινωφελών χώρων και χώρων κοινωνικής ανταποδοτικότητας που εμπίπτουν εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι:

Ένα μεγάλο, χρονίζον πρόβλημα αξιοποίησης χώρων στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, επ’ αμοιβαία ωφελεία των τοπικών κοινωνιών, επιλύεται. Ένα πρόβλημα που φάνταζε άλυτο, και δημιουργούσε – πολλές φορές – έντονες αντιπαραθέσεις σε τοπικό επίπεδο, βρίσκει λύση.

Λύση που βασίστηκε στην πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και των Βουλευτών της Κυβερνητικής Πλειοψηφίας, αλλά και στην υπευθυνότητα που επέδειξαν οι Δημοτικές Αρχές των όμορων Δήμων.

Το υπουργείο Οικονομικών, την προηγούμενη εβδομάδα, με τη διάταξη του Άρθρου 128 του ν. 4972/2022, θέσπισε τη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να παραχωρεί, χωρίς αντάλλαγμα και κατά κυριότητα, στους όμορους δήμους του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, δηλαδή στους Δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης, εδαφικούς χώρους που εμπίπτουν εντός του εν λόγω Πόλου, οι οποίοι κατά τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις χαρακτηρίζονται ως κοινωφελείς χώροι ή χώροι κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

Η πραγματοποίηση της παραχώρησης, συντελείται, σήμερα, σε δύο στάδια:

-Κατά το πρώτο στάδιο, γίνεται διανομή μεταξύ των προαναφερόμενων Δήμων, των δυναμένων να παραχωρηθούν χώρων.

Κατά την προετοιμασία και κατάρτιση της εν λόγω απόφασης συνεκτιμήθηκαν και τα επιμέρους αιτήματα και οι ιδιαιτερότητες των ενδιαφερόμενων Δήμων, τα οποία, πρόσφατα και από κοινού, συμφωνήθηκαν.

Σημειώνεται δε ότι ορισμένα εξ αυτών διαθέτουν χαρακτηριστικά κοινωφέλειας υπερτοπικής, και όχι μόνο δημοτικής εμβέλειας.

-Κατά το δεύτερο στάδιο, με βάση την απόφαση διανομής, εκδίδεται από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση παραχώρησης ενός εκάστου κοινωφελούς χώρου ή χώρου κοινωνικής ανταποδοτικότητας, προς κάθε έναν από τους Δήμους που υπέβαλαν σχετικά αιτήματα.

-Σήμερα, ολοκληρώνονται και τα δύο στάδια.

Αποδίδεται μία συνολική έκταση 235 στρεμμάτων και 50 ακινήτων πολλαπλών μελλοντικών χρήσεων, για υπηρεσίες διοίκησης, πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού, προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και για αστικές υποδομές.

Χρήσεις, δηλαδή, στον πυρήνα εξυπηρέτησης του πολίτη.

Με την μεταγραφή κάθε απόφασης παραχώρησης και την καταχώρησή της στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο, αντίστοιχα, ολοκληρώνεται η διαδικασία της παραχώρησης, και κάθε Δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα, στο πλαίσιο της κοινωφέλειας, τους παραχωρούμενους χώρους για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Η υπογραφή της υπουργικής απόφασης πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία έλαβαν μέρος οι δήμαρχοι των όμορων Δήμων (Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης, Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου και Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος), ενώ παρέστησαν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Εμμανουήλ Μαστρομανώλης, οι βουλευτές Νοτίου Τομέα Αθηνών, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη της Lamda Development.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος