Ελληνικό αίτημα στην Κομισιόν για χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων

Μεγάλα έργα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και της αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να χρηματοδοτηθούν μέσω προγραμμάτων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Για το σκοπό αυτό, το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε αίτημα στην Κομισιόν για νέα δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης REPowerEU.

Οι πόροι αυτοί θα διατεθούν μέσω χαμηλότοκων δανείων σταθερού επιτοκίου από 0,35% έως και 1% για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor`s για την ελληνική οικονομία στις 21 Απριλίου. Η Goldman Sachs θεωρεί πιθανή την αναβάθμιση της Ελλάδας, κάτι που θα σημάνει την επιστροφή της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα, με παράλληλη μείωση του κόστους δανεισμού και περαιτέρω ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

«Η επενδυτική βαθμίδα θα βάλει την Ελλάδα στη “Super League”, εκεί όπου ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ ισχυρός και θα πρέπει να επανεκπαιδεύσουμε τον κόσμο για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει ο υπεύθυνος τμήματος Ελλάδας-Κύπρου Στέλιος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, η επενδυτική βαθμίδα έχει ήδη δοθεί σε όρους αγοράς από το 2021.

Εκτός από την S&P, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα τοποθετεί την ελληνική οικονομία και ο οίκος Fitch του οποίου η αξιολόγηση αναμένεται στις 9 Ιουνίου.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος