Ζητούμενο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης – Προβληματισμός για το ΔΝΤ (video)

Στο κλείσιμο της αξιολόγησης ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Eurogroup για το χρέος. Πρωτοβουλίες για μια συνολική συμφωνία με αποκατάσταση του ευρωπαϊκού εργασιακού μοντέλου, προτίθεται να αναλάβει ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί η στάση του ΔΝΤ να χαρακτηρίσει ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, θεωρώντας ότι τα υψηλά πλεονάσματα θα απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα.

Έντονα προβληματισμένη από τη στάση του ΔΝΤ τόσο στο Eurogroup, όσο και συνολικά στην πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, εμφανίζεται η κυβέρνηση.
Η ελληνική πλευρά, θεωρεί ότι το Ταμείο έχει παράλογες απαιτήσεις στα εργασιακά και τα δημοσιονομικά, και δεν ενδιαφέρεται για βρεθεί συμβιβαστική λύση.

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά» είπε ότι «το ΔΝΤ οφείλει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμια περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος […]. Εμμένουμε σταθερά στη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση στην ευρωπαϊκή κανονικότητα σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις».
«Το ΔΝΤ δεν μπορεί να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα στις Βρυξέλλες εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, ει δυνατόν πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Υπενθύμισε πως τρία είναι τα θέματα που εκκρεμούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) είναι το δημοσιονομικό, όπου υπάρχει ήδη σημαντική σύγκληση απόψεων, το δεύτερο είναι η ενέργεια και το τρίτο και «πιο ακανθώδες» είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο Γ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι τα επίμαχα σημεία είναι το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, το νέο πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αλλάξει τη μεταρρύθμιση του 2012 (όσον αφορά τον κατώτατο μισθό), αλλά να τη διορθώσει.

Συνέχισε λέγοντας, ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, διότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2018. Ο Γ. Χουλιαράκης υπενθύμισε, ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα μετά το 2018 κι ότι το πρόβλημα είναι το ΔΝΤ που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και γι’ αυτό ζητά μέτρα που αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ. Θεωρούμε ότι η θέση του ΔΝΤ είναι εντελώς «ιδεολογική» και υπονομεύει την ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ανέφερε.

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ο Γ. Χουλιαράκης είπε ότι έγινε πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχει περίπτωση να ξανανοίξει το θέμα αυτό.

Στη στάση του ΔΝΤ αναφέρονται και πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχος του Ταμείου τόνισε ότι απέχουμε πολύ από μία συμφωνία και χαρακτήρισε ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε το Eurogroup.

Το οικονομικό επιτελείο πάντως, υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που παρουσίασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ θα ανακουφίσουν σημαντικά τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας στο άμεσο μέλλον.

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το κλοτσοσκούφι, που μπορεί να γίνει άτακτη χρεοκοπία και δεν πειράζει γιατί το καλοκαίρι θα πάμε διακοπές. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ο μοναδικός πόλος σταθερότητας στην περιοχή», σημείωσε ο πρόεδρος Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους Financial Times από το τελικό ανακοινωθέν του Συμβουλίου διεγράφη μια φράση που έλεγε ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα εξετάσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ, καθώς διαμαρτυρήθηκαν αρκετοί υπουργοί.

«Στο Eurogroup οι συνομιλίες ναυάγησαν εξαιτίας της σύγκρουσης Ε.Ε. και ΔΝΤ. Βασικοί υπουργοί, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμειναν ότι η περαιτέρω συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους θα πρέπει να γίνει μετά το τέλος του προγράμματος» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του μετά το Ecofin είπε πως «χρειάζεται κι άλλη δουλειά η δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν προσδοκίες που μετά τα τελευταία έξι χρόνια δεν ήτα ρεαλιστικές. Η Ελλάδα έχει να κάνει πολλά για πετύχει τους συμφωνημένους στόχους του προϋπολογισμού με αποτελεσματικά διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα.»

Την ανάγκη να δοθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος προκειμένου ν’ αναπνεύσει η ελληνική οικονομία τονίζει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, προειδοποιώντας τη γερμανική κυβέρνηση ότι σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα ενδέχεται να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

«Ο Αλέξης Τσίπρας προσφέρει στη σωτηρία της Ελλάδας. Οποίος θέλει να βοηθήσει τη χώρα δεν πρέπει να αφήνει να πλανάται το θέμα του χρέους. Αν οι δανειστές αρνηθούν, τότε αποδέχονται τις συνέπειες της αποτυχίας της κυβέρνησης. Σε αυτήν την περίπτωση όμως η κρίση θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή ατζέντα.» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα δεν μοιάζει πλέον με ένα «αποτυχημένο κράτος» που πρέπει να εκδιωχθεί από το ευρώ. Η κυβέρνηση δείχνει απρόσμενο ρεαλισμό στις προσπάθειές της να βελτιώσει την οικονομία, η οποία έχει προοπτικές ανάκαμψης» αναφέρει και το πρακτορείο Bloomberg.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι οι διαφορές είναι κυρίως τεχνικές και να εκτιμά ότι η συμφωνία θα κλείσει πολύ σύντομα.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Ακης Αθανασόπουλος

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος