Ζίγκφριντ Μουρεσάν: «Η Ελλάδα διαθέτει ένα σταθερό και αξιόπιστο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας»      

Ως «σταθερό» και «αξιόπιστο» χαρακτηρίζει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει καταθέσει η χώρα μας στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για τον Προϋπολογισμό και τις Διαρθρωτικές Πολιτικές, Ζίγκφριντ Μουρεσάν.

Πρόκειται για μία Ομάδα που παρακολουθεί, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων και των 27 κρατών μελών. Όπως λέει, το σχέδιο αυτό «μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την Ελλάδα ενόψει μελλοντικών προκλήσεων».

Ειδικότερα, ο  κ. Μουρεσάν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι η υλοποίηση του «μεγαλύτερου πακέτου οικονομικής υποστήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RFF)» προχωράει «πολύ καλά», καθώς έχουν ήδη εγκριθεί τα εθνικά σχέδια 27 κρατών και 21 έχουν λάβει ήδη χρηματοδότηση.
Τα κράτη μέλη, όπως λέει, «κατανοούν ότι αυτό είναι ένα Ταμείο για την αναβάθμιση των οικονομιών τους, για να τις κάνουν πιο πράσινες, πιο καθαρές, πιο ψηφιακές» και, αναφερόμενος στη χώρα μας, σημειώνει ότι «η Ελλάδα αποτελεί ένα πρωτοποριακό παράδειγμα ως προς αυτό, με τα 15 δισεκ. ευρώ να έχουν ήδη απορροφηθεί».

Εξαιρετική η ελληνική στρατηγική

Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι «το Ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ξεχωρίζει για την ευθυγράμμισή του με τις ανάγκες της χώρας, αποδεικνύοντας την εξαιρετική στρατηγική της κυβέρνησης στην αξιοποίηση των κονδυλίων», και επιχειρηματολογώντας γι’ αυτό το συμπέρασμά του, προσθέτει:
«Το σχέδιο δίνει μεγάλη έμφαση στην πράσινη μετάβαση, με επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση των κατοικιών, πρωτοβουλίες αναδάσωσης και δράσεις πρόληψης πυρκαγιών, αποδεικνύοντας τη δέσμευση για περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Επιπλέον, η στήριξη της ψηφιακής μετάβασης μέσω επενδύσεων στη δημόσια διοίκηση, τη συνδεσιμότητα και τις ψηφιακές δεξιότητες, μαζί με πρωτοβουλίες, όπως η παροχή κουπονιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η επαγγελματική κατάρτιση για πρόσφυγες, αναδεικνύει μια μακρόπνοη και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση που αντιμετωπίζει τις ψηφιακές και κοινωνικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».
Καταλήγοντας τονίζει ότι: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορώ να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα πολύ καλό σχέδιο. Η Ελλάδα διαθέτει ένα σταθερό και αξιόπιστο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την Ελλάδα ενόψει μελλοντικών προκλήσεων».

Εξτρεμιστικός κίνδυνος

Σχετικά με την άνοδο (στις μετρήσεις) των υποστηρικτών εξτρεμιστικών πολιτικών κύκλων (και πολιτικών) σε όλα τα κράτη μέλη, ο κ. Μουρεσάν τονίζει ότι «η άνοδος του εξτρεμισμού αποτελεί κίνδυνο επειδή οι εξτρεμιστές, οι λαϊκιστές, οι υπερεθνικιστές δεν έχουν λύση στα προβλήματα των πολιτών» και πιστεύει ότι «οι πολίτες της Ευρώπης θα καταλάβουν, μέχρι την ημέρα των ευρωεκλογών, ότι η καλύτερη συνταγή κατά των εξτρεμιστών είναι να ψηφίσουμε υπεύθυνα, ευρωπαϊκά, κεντροδεξιά κόμματα, τα οποία έχουν πραγματικές λύσεις για τους λαούς της Ευρώπης».

Στο ερώτημα, δε, που θέτουν κυρίως οι νέοι «γιατί να πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, αφού οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαίους πολιτικούς», αφού υπενθυμίζει ότι αυτοί «είναι οι πολιτικοί που επιλέγονται από τους πολίτες, από τους νέους», καλεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να προσέλθουν στις ευρωπαϊκές εκλογές και να ψηφίσουν ενημερωμένοι, δηλαδή, «να ψηφίσουν εκείνους τους υποψηφίους που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους, που είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και που ταιριάζουν στο προφίλ ενός ικανού βουλευτή του ΕΚ» και «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πούμε ότι η ψήφος μας είναι άχρηστη, διότι δεν είναι».

Ενημερωθείτε πριν ψηφίσετε

«Κάθε ψήφος είναι σημαντική», προσθέτει και συνεχίζει: «Η συμβουλή μου προς τους νέους είναι: ενημερωθείτε και πηγαίνετε να ψηφίσετε. Η ψήφος σας είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι υποψήφιοι που κερδίζουν ορισμένες θέσεις θα μας εκπροσωπούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα επόμενα 5 χρόνια, θα υιοθετήσουν ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα λάβουν αποφάσεις που θα επηρεάσουν τη ζωή μας. Για το λόγο αυτό, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλους ανθρώπους να επιλέξουν για εμάς. Πρέπει να κάνουμε αυτές τις επιλογές μόνοι μας».

Συνέδριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Ο κ. Μουρεσάν και άλλα μέλη της πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από κράτη μέλη κ.ά., θα βρεθούν στην Αθήνα, την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, και στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συνέδριο με θέμα «Ο δρόμος προς την ανάκαμψη», που διοργανώνεται από το ΕΛΚ και τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Στην Αθήνα, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς κ. ά., ενώ θα συμμετέχουν με παρεμβάσεις τους υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος