Υπουργείο Εργασίας – ΟΑΕΔ: Αυτές είναι οι νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για το 2022

Οι νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας που «τρέχει» το υπουργείο Εργασίας, όπως προκύπτει από όλες τις έως τώρα ανακοινώσεις του, χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τον ιδιωτικό τομέα, στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην τρίτη τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας.

Αναφορικά με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τον ιδιωτικό τομέα, βάσει των επίσημων κυβερνητικών ανακοινώσεων, πρόκειται για 86.000 θέσεις απασχόλησης.

Από αυτές, οι 62.000 αφορούν σε νέα προγράμματα που θα «ανοίξουν» το 2022, ενώ οι υπόλοιπες 24.000 σε προγράμματα προηγούμενων ετών τα οποία παραμένουν ακόμα «ανοιχτά».

Αναφορικά με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για το δημόσιο, πρόκειται για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης για 25.000 θέσεις.

Σε σχέση με τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας, αφορούν σε 35.000 θέσεις για νέους χωρίς προϋπηρεσία («πρώτο ένσημο») και για άλλες 50.000 θέσεις επιδότησης εισφορών. Ειδικότερα:

Προγράμματα ΟΑΕΔ για τον ιδιωτικό τομέα

Τα προγράμματα που θα ανοίξουν το 2022 χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε εκείνα που θα επιχορηγηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και σε εκείνα που θα επιχορηγηθούν από το ΕΣΠΑ.
Σε σχέση με τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης (για 35.000 ανέργους) αφορούν σε:

  • 10.000 μακροχρόνια άνεργους άνω των 45 ετών σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας (για 12-18 μήνες με μηνιαία επιδότηση 653 ευρώ -746 ευρώ).
  • 10.000 άνεργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξη τους στην αγορά εργασίας (για 12-24 μήνες με 700 ευρώ – 750 ευρώ).
  • 10.000 άνεργους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (για 7 μήνες).
  • 5.000 άνεργους στους τομείς της πράσινης οικονομίας με έμφαση στις γυναίκες (για 15 μήνες με 700 ευρώ/μήνα).

Με πόρους του ΕΣΠΑ, εφέτος προγραμματίζεται να «ανοίξουν» νέα προγράμματα για 27.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Θα αφορούν:

  • 10.000 άνεργους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (για 7 μήνες με 100% επιδότηση).
  • 4.000 άνεργους άνω των 30 ετών στις περισσότερο αναπτυγμένες περιφέρειες με έμφαση στις γυναίκες (για 12 μήνες με επιδότηση 467 ευρώ – 700 ευρώ/μήνα).
  • 4.000 άνεργους για την άσκηση νέας επιχειρηματικότητας στην ψηφιακή οικονομία (για 12 μήνες με συνολική επιδότηση 14.800 ευρώ).
  • 3.400 άτομα για συμβουλευτική, κατάρτιση και απασχόληση στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης (για 12 -18 μήνες με επιδότηση 75% – 100% έως 933 ευρώ/μήνα).
  • 3.400 άνεργους για απασχόληση ανέργων στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης (για 12-18 μήνες με 75% – 100% έως 933 ευρώ/μήνα).
  • 2.000 άνεργους 18-29 ετών για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο (για 7 μήνες με επιδότηση 100%).
  • 200 άτομα για εργασιακή μετεγκατάσταση στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης στους Δήμους Μεγαλόπολης, Κοζάνης και Φλώρινας (για 12 μήνες με 100% επιδότηση έως 933 ευρώ/μήνα).

Παράλληλα, φέτος παραμένουν «ανοιχτά» για αιτήσεις 7 προγράμματα, σύμφωνα το υπουργείο Εργασίας. Αυτά θα συνεισφέρουν περίπου 24.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022. Αυτά είναι τα εξής:

  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περιφέρειες σε μετάβαση (MΕΤ), με έμφαση στις γυναίκες (β΄ κύκλος).
  • Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.400 ανέργων, πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.
  • Ειδικό πρόγραμμα προεργασίας για 2.000 άνεργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών, περιοχών των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.
  • Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ).
  • Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας.
  • Πρόγραμμα 9.200 δικαιούχων «Επιταγής Επανένταξης στην αγορά εργασίας».
  • Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρονίων Ανέργων 55 – 67 ετών.

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τον δημόσιο τομέα

Πρόκειται για το νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα οκτάμηνης διάρκειας για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών κ.ά.,

Το πρόγραμμα αυτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα αντικείμενα κατάρτισης των συμμετεχόντων, που μαζί με την κοινωφελή εργασία τους, θα αναβαθμίσουν την ικανότητά τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Θα έχει δύο σκέλη:

  • Το πρώτο αφορά στην τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ σε Δήμους, Περιφέρειες, ΚΚΠΠ, συναφείς φορείς και υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων.
  • Το δεύτερο σκέλος αφορά σε πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ωρών σε αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν, συνιστώντας μια ενεργητική πολιτική απασχόλησης.

Η συμμετοχή στην κατάρτιση (όπου έχουν προστεθεί νέες θεματικές) είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους έως και 54 ετών και προαιρετική για τους ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω.

Η διαδικασία και οι όροι υλοποίησης της κατάρτισης θα εξειδικευθούν σε ξεχωριστή πρόσκληση προς τους Παρόχους Κατάρτισης.
Επομένως, όσοι ενταχθούν σε δράσεις κατάρτισης θα εργαστούν σε Δήμους, Περιφέρειες κ.λπ. για 7 μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος και θα συμμετέχουν στην κατάρτιση για ένα μήνα.
Οι ωφελούμενοι άνω των 55 ετών θα εργαστούν για 8 μήνες.

Προγράμματα του υπουργείου Εργασίας

Τα προγράμματα αυτά είναι δύο:

  • «Πρώτο Ένσημο»

Αφορά ανέργους νέους 18-29 ετών χωρίς προϋπηρεσία. Προβλέπει καταβολή 600 ευρώ στον εργοδότη για την κάλυψη της μισθολογικής δαπάνης και 600 ευρώ στον άνεργο ηλικίας 18-29 ετών (σαν «επιμίσθιο», δηλαδή επιπλέον της αμοιβής του για την εργασία του). Η επιδότηση αφορά ένα 6μηνο.

Το «Πρώτο Ένσημο» αφορά και σε θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ενώ σπουδάζουν.

Η νέα θέση με σύμβαση μερικής απασχόλησης -που δεν μπορεί να υπολείπεται των 20 ωρών εβδομαδιαίως- επιδοτείται με 600 ευρώ. Τα 300 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις και τα υπόλοιπα 300 καταβάλλονται στον εργοδότη με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Εάν η σύμβαση εργασίας είναι ορισμένου χρόνου διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών, η νέα θέση επιδοτείται αναλογικά με τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας και σύμφωνα με το είδος της σύμβασης (η μερικής απασχόλησης επιδοτείται με το ήμισυ του ποσού).

Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός μήνα.

  • Επιδότηση εισφορών

Προβλέπει επιδότηση του 100% των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών για 6 μήνες.

Αναλυτικά, για κάθε νέα θέση που δημιουργείται και εντάσσεται στο παρόν πρόγραμμα, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του μηνιαίου μισθού, καθώς και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας, για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών μέχρι την υποβολή της αίτησης-δήλωσης των επιχειρήσεων-εργοδοτών για ένταξη στο πρόγραμμα, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησης εισφορών, με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος