Υποχωρούν οι μετοχές, κέρδη για γιεν, χρυσό λόγω Βόρειας Κορέας

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών ενώ το ευρώ, το γιεν, το ελβετικό φράγκο και ο χρυσός κέρδιζαν έδαφος καθώς αρκετοί επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια στο απόηχο της εκτόξευσης νέου βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρειο Κορέα που έκανε υπερπτήση πάνω από την Βόρειο Κορέα. Υποχώρηση για το δολάριο.

Ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAX υποχωρούσε 1,77% στις 13 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ήταν κάτω 1,33% ενώ ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 έχανε 1,5% στον απόηχο της γεωπολιτικής έντασης και της ισχυροποίησης του ευρώ που πλήττει τις μετοχές των χωρών της Ευρωζώνης σύμφωνα με αναλυτές.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ξεπέρασε την Τρίτη το όριο του 1,20 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015.

Το ευρώ, το οποίο έλαβε περαιτέρω ώθηση μετά την επιλογή του Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ να μην αναφερθεί στην ανατίμηση του ευρώ στην ομιλία του στο Jackson Hole την προηγούμενη Παρασκευή, καταγράφει κέρδη 4% περίπου έναντι του δολαρίου από την αρχή της χρονιάς.

Στην Ασία, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 μηνών για να περιορίσει τις απώλειες του στο κλείσιμο και να καταλήξει 0,5% χαμηλότερα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε με απώλειες 1,6%.

Τα νέα ενίσχυσαν το γιεν που επωφελείται σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων επειδή η Ιαπωνία είναι η μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα στο κόσμο και οι Ιάπωνες τείνουν να επαναπατρίζουν λεφτά σε περιόδους κρίσης με αποτέλεσμα να κερδίζει έδαφος το γιεν.

Ενισχυμένο από τις εξελίξεις εμφανίζεται επίσης το ελβετικό φράγκο που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε χαλεπούς καιρούς. Το δολάριο υποχωρούσε 1% περίπου έναντι του ελβετικού νομίσματος.

Ο χρυσός έβγαινε επίσης κερδισμένος από την ένταση που πυροδότησε η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας καθώς κέρδιζε 0,76% στα 1325 δολάρια η ουγγιά που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 μηνών.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το πολύτιμο μέταλλο μέχρι στιγμής που θεωρείται επίσης ασφαλές καταφύγιο.

Αξιόλογη υποχώρηση καταγράφουν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων με εκείνη του 10ετούς να υποχωρεί κατά 11% στο 0,33%. Υποχώρηση αλλά σε μικρότερο βαθμό κατέγραφαν επίσης οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων. Αντίθετα, μικτές τάσεις επικρατούσαν στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείτο σταθεροποιητικά γύρω από το 5,55%.

Σχετική είδηση: Ανησυχία παγκοσμίως από τη νέα εκτόξευση πυραύλου της Β. Κορέας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος