Υφ. Ανάπτυξης: Συνεχείς οι έλεγχοι για αθέμιτη κερδοφορία στις επιχειρήσεις – Έρχονται 20 νέα βιομηχανικά πάρκα

Από την 1η Μαρτίου που έχει αρχίσει η εφαρμογή των νέων τεσσάρων μέτρων κατά της ακρίβειας, ήδη υπάρχει μια μείωση μεσοσταθμικά γύρω στο 15% με 20% σε συγκεκριμένα προϊόντα, είπε στο ΕΡΤNEWS η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη Παπαδημητρίου.

Τα προϊόντα αυτά είναι προϊόντα καθαριστικά, γενικά καθαριστικά προϊόντα, απορρυπαντικά, υγρά, απορρυπαντικά ρούχων, πιάτων, προϊόντα προσωπικής υγιεινής όπως είναι τα σαμπουάν, τα μαλακτικά, τα σαπούνια, βρεφικές πάνες.

  • Ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται αυτή η μείωση στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Όσον αφορά το βρεφικό γάλα, εκεί που πλέον έχει τεθεί και ένα πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη και κυρίως έχει φανεί μείωση και σε φαρμακεία γιατί κάποια βρεφικά γάλατα πωλούνται και σε φαρμακεία. Εκεί η μείωση έχει φτάσει και στο 30%.

  • Η μάχη κατά της ακρίβειας είναι διαρκής. Το φαινόμενο αυτό των τιμών και της ακρίβειας είναι ένα φαινόμενο εξελισσόμενο και δυναμικό που εξαρτάται από πάρα πολλές παραμέτρους.

Νωρίτερα βλέπαμε ότι στην Ερυθρά Θάλασσα, για παράδειγμα, είχαμε νέες επιθέσεις των Χούθι σε ένα πλοίο κυπριακών συμφερόντων. Αυτό τι σημαίνει, σημαίνει ότι διαταράσσεται η εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα αυτό να μετακυλίεται και στις τιμές των προϊόντων. Έτσι λοιπόν είναι ένα φαινόμενο η ακρίβεια, το οποίο το παρακολουθούμε διαρκώς.

Έχουν ληφθεί πάρα πολλά μέτρα εδώ και χρόνια, από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και πάμε πάντα σύμφωνα με τις εξελίξεις και ανάλογα με του τι συμβαίνει και διεθνώς αλλά και στην εγχώρια αγορά κάθε φορά.

Αναφερόμενη στις ελλείψεις προσωπικού, είπε ότι είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο το φάσμα της παραγωγής και τον αγροτικό τομέα.

Εγώ προέρχομαι, είπε, από μια περιοχή που είναι κυρίως αγροτική, από την Πιερία που παράγουμε πάρα πολλά αγροτικά προϊόντα και τα τελευταία χρόνια πράγματι παρατηρείται η έλλειψη σε εργατικό προσωπικό που ήταν κυρίως αλλοδαποί.

  • Το πρόβλημα είναι μεγάλο και φαίνεται σε όλα τα στάδια της παραγωγής και στον πρωτογενή τομέα που είναι ο αγροτικός τομέας και στη μεταποίηση και στη βιομηχανία ευρύτερα.

Γίνεται μια προσπάθεια σε συνεργασία και με το υπουργείο Μετανάστευσης αλλά και με το υπουργείο Εργασίας, ούτως ώστε, όπου ενδείκνυται να γίνει μια νόμιμη μετάκληση από άλλες χώρες, και από κει και πέρα υπάρχει ένας προγραμματισμός μελλοντικός.

Γίνεται ένας σχεδιασμός σε συνεργασία και με το υπουργείο Εργασίας και με το υπουργείο Παιδείας, ούτως ώστε μακροπρόθεσμα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και στα τεχνικά επαγγέλματα, γιατί διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε νέους επαγγελματίες στα τεχνικά επαγγέλματα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως το λέει και ονομασία του, είναι ένα υπουργείο που βλέπει μπροστά, βλέπει μακριά, που σχεδιάζει, που καινοτομεί, που καθορίζει την προοπτική και τον σχεδιασμό.

  • Στην αρμοδιότητα της βιομηχανίας που έχω εγώ, για πρώτη φορά η πατρίδα μας μετά από 30 χρόνια έχει εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία.

Μια εθνική στρατηγική η οποία θέτει στόχους σε βάθος κάποιων ετών μέχρι το 2030, να αυξήσει τη συμβολή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, να αυξήσει τις θέσεις εργασίας και φυσικά να αυξηθούν και οι εξαγωγές μας.

Υφ. Ανάπτυξης: Συνεχείς οι έλεγχοι για αθέμιτη κερδοφορία στις επιχειρήσεις – Έρχονται 20 νέα βιομηχανικά πάρκα

Αναφερόμενη στα βιομηχανικά πάρκα, είπε ότι είναι ένα πρόγραμμα που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και όλα τα έργα που εντάσσονται στο Ταμείο ανάκαμψης έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, υπάρχουν αυτά που λέμε τα ορόσημα.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει στο υπουργείο να εργάζονται όλοι, να εργάζονται εντατικά, ούτως ώστε να μπορέσουμε να είμαστε μέσα στα χρονικά διαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που τίθενται από τα ευρωπαϊκά όργανα.

  • Έτσι λοιπόν πριν από 2 μήνες υπέγραψα 20 αποφάσεις ένταξης 20 βιομηχανικών πάρκων στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τα βιομηχανικά πάρκα είναι ένα μοντέλο που θα ενισχύσει τη βιομηχανική βάση της χώρας μας.

Είναι μια οργανωμένη συγκέντρωση βιομηχανιών. Υπάρχουν κάποια πάρκα και σχεδιάζονται να γίνουν και ίσως και κάποια άλλα.

Έγινε μελέτη ούτως ώστε να καταλήξουμε στο πώς θα πρέπει να σχεδιαστούν και επί του πεδίου, όχι μόνο επί χάρτου, να σχεδιαστούν και να στηθούν τα επιχειρηματικά πάρκα.

Με την δράση αυτή θα αυξηθούν και οι θέσεις εργασίας, φυσικά αυτό δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά εμείς εργαζόμαστε εντατικά στο υπουργείο Ανάπτυξης.

  • Μια μεταρρύθμιση μεγάλη που κάνουμε μέσα στο υπουργείο Ανάπτυξης, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη για το ξεκίνημα μίας επιχείρησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος