Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Άμεσα οι πρώτες αποζημιώσεις – Θα στηρίξουμε οικονομικά και τους αλιείς

Η επιχείρηση της περισυλλογής των νεκρών ζώων συνεχίζεται. Ξεκίνησε εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα, από τη στιγμή που άρχισαν να αποσύρονται τα νερά και είχαμε πρόσβαση στα σημεία όπου είχαμε νεκρά ζώα, κι έχουμε σημαντική πρόοδο, είπε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης.

Υπήρχαν αντικειμενικά προβλήματα. Πρώτα από όλα δεν υπήρχε πρόσβαση στη βιομηχανική περιοχή της Λάρισας, όπου υπάρχει το εργοστάσιο που γίνεται η καύση. Σήμερα η λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, μέρα νύχτα, και όλα τα ζώα τα οποία συλλέγονται με ειδικά φορτηγά ψυγεία της εταιρείας που έχει τη σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μεταφέρονται εκεί.

Με υπόδειξη των κτηνιάτρων και της κτηνιατρικής υπηρεσίας επιλέγεται κατά περίπτωση και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής που είναι πιο εύκολη, πιο απλή, είναι κοντά στα σημεία όπου βρίσκονται τα νεκρά ζώα, και φυσικά εφόσον δεν τίθεται θέμα διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας.

Την ευθύνη έχει η Περιφέρεια, συντονιστής είναι ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, πάντοτε με την υποστήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση καταφέραμε να διαχειριστούμε αυτό το πολύ δύσκολο θέμα

  • Ακόμα υπάρχουν σημεία τα οποία είναι μη προσπελάσιμα, λόγω του γεγονότος ότι ακόμα υπάρχουν νερά που δεν έχουν αποτραβηχτεί. Εκεί δεν μπορούμε να πάμε, δυστυχώς.
  • Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος με δικές του ομάδες βοήθησε κυρίως τις πρώτες μέρες, τις πιο δύσκολες, στην περισυλλογή των ζώων.

Προσπαθούμε να πάμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην αποκατάσταση πρώτα από όλα των ζημιών, την καταβολή των αποζημιώσεων στους ανθρώπους. Και όπως ξέρετε, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχει κινηθεί σε πολλά επίπεδα. Το υψηλότερο είναι αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη ο πρωθυπουργός μετέβη στο Στρασβούργο, έκανε τις διαβουλεύσεις που έπρεπε να κάνει. Ακολούθησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος είναι ακόμη στις Βρυξέλλες.
Το βράδυ επιστρέφει όπου και αυτός έθεσε το ζήτημα σε ό, τι αφορά τον αγροτικό τομέα και θα έχουμε και επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων την επόμενη εβδομάδα.

  • Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι άμεσα θα δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις, οι προκαταβολές δηλαδή, μέσα στον Οκτώβριο με βάση τις αιτήσεις που θα γίνουν θα δοθούν αυτές οι προκαταβολές.

Από κει και πέρα θα γίνει ένας σχεδιασμός ολοκληρωμένος, ένα σχέδιο ολιστικό αποκατάστασης ανασύστασης της οικονομίας, της αγροτικής οικονομίας και όχι μόνο της Θεσσαλίας.

Αντίστοιχα προβλήματα έχουμε και στην περιοχή μου, στην πατρίδα μου, στον Έβρο, εκεί από τις πυρκαγιές και εκεί έχουμε ζητήματα παρόμοια.

Αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι ήδη έχουν πιάσει δουλειά επί τόπου στη Θεσσαλία επιστήμονες σύμβουλοι που ήρθαν από την Ολλανδία, σύμβουλοι που είναι εξειδικευμένοι στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.

Και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και τα πανεπιστήμια όλοι συμβάλλουν στη δημιουργία αυτού του σχεδίου για την επόμενη μέρα.

Επισκέφθηκα το Βόλο μετά από αίτημα των αλιέων της περιοχής της Μαγνησίας και της Λάρισας. Εκεί πράγματι, λόγω των φερτών υλικών που βρίσκονται στη θάλασσα από τους χειμάρρους και από τα ποτάμια της πλημμύρας, είναι απαγορευτικές οι συνθήκες για την αλιεία, τονίζω λόγω των φερτών υλικών, διότι έγινε μία παρερμηνεία ότι ποιοτικά τα νερά έχουν επηρεαστεί. Σε αυτό δεν έχουμε αυτή τη στιγμή τέτοια στοιχεία για να πούμε κάτι τέτοιο, αλλά λόγω των φερτών υλικών πράγματι οι αλιείς μας δεν μπορούν να βγουν και να ψαρέψουν.

Θα γίνει επιχείρηση καθαρισμού καταρχήν των λιμανιών και των αλιευτικών καταφυγίων, αλλά ταυτοχρόνως εμείς εξετάζουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε έτσι ώστε το επόμενο διάστημα που οι αλιείς δεν θα ασκούν το επάγγελμα αυτό, να τους στηρίξουμε οικονομικά, έτσι ώστε να καλύψουν το χαμένο εισόδημά τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος