“Ξεπαγώνουν” 120.000 επικουρικές συντάξεις – Ποιους αφορά (video)

Με στόχο την έκδοση 7.000 νέων συντάξεων κάθε μήνα, το ενιαίο υπερταμείο επικουρικής ασφάλισης ξεκινάει την εκκαθάριση περίπου 120.000 αιτήσεων που παραμένουν μπλοκαρισμένες ακόμα και για 3 ή 4 χρόνια.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία 27.500 παλαιών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί και σε περίπου 92.500 αιτήσεις που κατατέθηκαν από 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά.

Οι νέες επικουρικές συντάξεις αποτελούνται πλέον από δύο τμήματα:
-Το πρώτο αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 και υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος.
-Το δεύτερο τμήμα αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά και λειτουργεί με καθαρά κεφαλοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η μέση επικουρική σύνταξη, με το νέο καθεστώς, θα εμφανίζει μεσοσταθμική μείωση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα και θα κυμαίνεται στα 150 με 160 ευρώ.

Το ύψος των νέων επικουρικών δεν εξαρτάται μόνο από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί και τον μισθό του ασφαλισμένου.

Για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνεται πλέον υπόψιν η πορεία της οικονομίας, η ανεργία, το ύψος του ελλείμματος του ταμείου στο οποίο κάποιος ήταν ασφαλισμένος, το προσδόκιμο ζωής και η γήρανση του πληθυσμού.

Παράλληλα, εισάγεται ρήτρα θνησιμότητας και ηλικίας, κάτι που σημαίνει ότι όσο πιο αργά βγει ο ασφαλισμένος στη σύνταξη τόσο υψηλότερη θα είναι και η επικουρική που θα λάβει.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος