Ξένα συμφέροντα επιχειρούν να ελέγξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα (video)

Πόλεμος για τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη, με αφορμή τη διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων.

Το πρώτο μέτωπο είναι εκείνο της Τράπεζας Πειραιώς, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός απέσυρε την έγκριση που αρχικά είχε δώσει για το διορισμό του διευθύνοντος συμβούλου ο οποίος είχε προταθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ανέτρεψε την αρχική του απόφαση ύστερα από καταγγελίες και παρεμβάσεις.

Είναι γνωστό ότι το αμερικανικό hedge fund συμφερόντων του επενδυτή John Paulson, που διαθέτει μειοψηφικό μερίδιο στην Τράπεζα Πειραιώς, επιχειρεί να ελέγξει τη διοίκηση και την πορεία της τράπεζας.

Σε διαδικασία αξιολόγησης βρίσκονται και τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ορισμένα από τα οποία απερρίφθησαν από την ειδική επιτροπή αξιολόγησης, παρότι είχαν διορισθεί μόλις προ έτους.

Το ενδιαφέρον για τον έλεγχο των ελληνικών συστημικών τραπεζών οφείλεται στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 60 δισ. ευρώ.

Τα περισσότερα από τα δάνεια αυτά θα πουληθούν σε χαμηλές τιμές και οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν είτε θα αλλάξουν χέρια, είτε θα οδηγηθούν σε κλείσιμο είτε θα πουληθούν σε κομμάτια.

Τα hedge fund που ενδιαφέρονται να αγοράσουν φθηνά τα επιχειρηματικά δάνεια για να κερδίσουν από τη μεταπώληση των υπερχρεωμένων εταιρειών και των περιουσιακών τους στοιχείων, θέλουν πρόσβαση στις τράπεζες για να ελέγξουν τη διαδικασία προς όφελός τους.

Εν τω μεταξύ, αρνητικές εξελίξεις υπήρξαν για τη μεγαλύτερη ιδιωτικής τράπεζα της Γερμανίας, τη Deutsche Bank. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε τη Deutsche Bank ως τον “μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για το διεθνές τραπεζικό σύστημα” στην έκθεσή του για την Αξιολόγηση του Χρηματοπιστωτικού Τομέα.

Επίσης, η θυγατρική της Deutsche Bank στις ΗΠΑ δεν πέρασε τις δοκιμασίες αντοχής, τα λεγόμενα stress tests της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπαγεωργίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος