Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων: Τέλος Σεπτεμβρίου οι πρώτοι έλεγχοι με βάση το νέο μνημόνιο

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα τρέξουν οι πρώτοι έλεγχοι στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί δεύτερος έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσης όσων μισθώνουν ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες και θα ελεγχθεί εάν έχουν καταχωρήσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (στη βάση του νέου μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε χθες η ΑΑΔΕ με πλατφόρμες (Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO) βραχυχρόνιας μίσθωσης).

  • Στόχος  είναι ο εντοπισμός φορολογούμενων που αποκρύπτουν από την εφορία τα πραγματικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ή που ενοικιάζουν και δεν έχουν εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα δηλαδή δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ).

Το ποινολόγιο για τις πλατφόρμες που δεν θα συνεργάζονται με την ΑΑΔΕ προβλέπει την επιβολή κλιμακωτών προστίμων ανάλογα με το είδος της παράβασης τα οποία ανέχονται σε:

  • 100 ευρώ για κάθε πελάτη εάν υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις πληροφορίες
  • 300 ευρώ για κάθε παράβαση ανά πελάτη εάν δεν υποβάλλουν πληροφορίες
  • 300 ευρώ για κάθε παράβαση ανά πελάτη αν υποβάλλουν ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες
  • 1.000 ευρώ ανά πελάτη εάν δεν ανταποκρίνονται σε αίτημα της φορολογικής διοίκησης, είτε για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων, είτε για συμπλήρωση ή διόρθωση πληροφοριών ή στοιχείων εντός της προθεσμίας
  • 2.500 ευρώ για κάθε παράβαση εάν δεν συνεργάζονται στη διάρκεια ελέγχου για τη συμμόρφωση με τους κανόνες υποβολής των στοιχείων και δέουσας επιμέλειας.
  • 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση μετά από έλεγχο εάν δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις υποβολής πληροφοριών.
  • Σε 10.000 ευρώ φθάνει συνολικό ύψος των προστίμων ανά έτος για την εκπρόθεσμη υποβολή των πληροφοριών ενώ 500.000 ευρώ είναι το ανώτατο ύψος του προστίμου ανά έλεγχο.

Με τη νέα συμφωνία ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει πλήρη εικόνα για το είδος, την περιοχή και την έκταση των ακινήτων που εκμισθώνονται, το ύψος των εσόδων που αποφέρουν στους διαχειριστές με δυνατότητα ελέγχου της κίνησης χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και έτσι η ΑΑΔΕ θα μπορεί μέσω εξπρές διασταυρώσεων να εντοπίζει περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο, ή ψευδούς δήλωσης για τα στοιχεία τους και τη διάρκεια της εκμίσθωσης.    

Το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ για την αποκάλυψη κρουσμάτων «μαύρου χρήματος» στο χώρο του Airbnb ενισχύεται καθώς το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι οι διεθνείς ψηφιακές πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες πλέον να:

  • εισάγουν συντακτικούς ελέγχους στο πεδίο όπου αναγράφονται οι αριθμοί μητρώου των ακινήτων (ΑΜΑ/ ΕΣΛ/ ΜΑΓ), προς αποφυγή λαθών και καταστρατηγήσεων από τους διαχειριστές.
  • αποστέλλουν επιπλέον το όνομα και το επίθετο του κατόχου λογαριασμού IBAN για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των διαχειριστών.
  • συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των ετησίων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρησης.
  • επιστρέφουν στην ΑΑΔΕ, σε μορφή αρχείου, τους διαχειριστές που δεν συμμορφώθηκαν ενώ έχουν ήδη λάβει ειδοποιήσεις για να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τον αριθμό του ακινήτου τους.
  • ανταλλάσσουν υποχρεωτικά τα δεδομένα σε συγκεκριμένη μορφή αρχείου, γεγονός που διευκολύνει και επιταχύνει τη διαδικασία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος