Τυχερά παιχνίδια: Στα 18,7 δισ. ο τζίρος το 2021 – Κερδίζει έδαφος ο διαδικτυακός τζόγος

Ενισχυμένα σε σχέση με το 2020 εκτιμάται ότι θα είναι τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα των τυχερών παιχνιδιών το 2021, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), όπως τις παρουσίασε ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Ντζανάτος, κατά την ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις (σ.σ. τα τελικά στοιχεία στην έκθεση της ΕΕΕΠ που αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη Μαρτίου) τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα (GGR), δηλαδή τα έσοδα των εταιρειών μείον τα κέρδη και τις επιβραβεύσεις των παικτών, το 2021 ενισχύθηκαν κατά 10,6% σε σχέση με το 2020, φτάνοντας τα περίπου 1,7 δισ. ευρώ.
Παραμένουν, όμως, χαμηλότερα από το 2019 οπότε είχαν διαμορφωθεί σε 2,2 δισ. ευρώ.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των τυχερών παιχνιδιών (TGR) ανήλθε σε 18,7 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά έναντι 16 δισ. ευρώ το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και κέρδη που παίχτηκαν ξανά. Τα δικαιώματα του Δημοσίου από το σύνολο των επίγειων και διαδικτυακών παιγνίων ανήλθαν το 2021 σε 516,2 εκατ. ευρώ.

Κυριαρχία του online

Για άλλη μια χρονιά καταγράφθηκε στροφή στο διαδικτυακό τζόγο (στοίχημα και παιχνίδια καζίνο), καθώς τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) των εταιρειών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα, στο σύνολο της χρονιάς εκτιμώνται στα 718 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 22% σε σχέση με το 2020 που είχαν διαμορφωθεί στα 588 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των διαδικτυακών εταιρειών εκτιμάται στα περίπου 14 δισ. ευρώ.

Συνεχίζεται η ξέφρενη πορεία που καταγράφουν οι διαδικτυακές εταιρείες καθώς ο ετήσιος τζίρος τους έχει υπερτετραπλασιαστεί συγκριτικά με το 2015, οπότε είχε διαμορφωθεί σε 3 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα του 2021 είναι εξαπλάσια του 2015, που είχαν διαμορφωθεί στα 123,1 εκατ. ευρώ.

Στα επίγεια παίγνια, το GGR εκτιμάται στα 1,05 δισ. ευρώ καταγράφοντας οριακή αύξηση 2% από τα 1,03 δισ. ευρώ του 2020.

Ωστόσο, σε σχέση με το 2019 που δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, η μείωση αγγίζει το 71%, καθώς είχαν διαμορφωθεί σε 1,79 εκατ. ευρώ.

  • Η πορεία των επίγειων παιγνίων (πρακτορεία ΟΠΑΠ, λαχεία, ιππόδρομος) είναι σταθερά πτωτική τα τελευταία χρόνια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος