ΤτΕ: Ζητά αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, μείωση φόρων

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι ευοίωνες με την οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6% το 2017 αλλά είναι αναγκαία η η αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση των φορολογικών συντελεστών και συγκράτηση των δαπανών ώστε να γίνει περισσότερο υποστηρικτική ρος την ανάπτυξη τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην έκθεση “Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος”.

«θα πρέπει να γίνει ανακατανομή των δαπανών σε τομείς που θα έχουν σημαντικότερη αναπτυξιακή επίδραση, ενώ θα πρέπει να αλλάξει και ο φοροκεντρικός χαρακτήρας της δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της συγκράτησης των δαπανών. Τα ψηφισθέντα μέτρα κοινωνικής στήριξης, η μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο αναπροσδιορισμός (μειωτικά) των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα, πλην των πιστωτικών ιδρυμάτων, και η μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση,» τονίζει.

Η ΤτΕ θεωρεί πολύ υψηλό τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα “για να είναι διατηρήσιμος σε βάθος χρόνου και η δημοσιονομική προσπάθεια που χρειάζεται για την επίτευξή του μακροπρόθεσμα αποτελεί ανασχετικό παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης που απαιτείται ώστε αυτή να αποδώσει“.

Η ίδια αναφέρει ότι “ο επαναπροσδιορισμός του δημοσιονομικού στόχου σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,0% του ΑΕΠ αποτελεί μια περισσότερο ρεαλιστική προσέγγιση της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής. Ως
εκ τούτου, η σχετική απόφαση του Eurogroup της 15.6.2017 που αναφέρεται στη δυνατότητα μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδο ίσο προς ή λίγο πάνω από 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060 κρίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση
“.

Η έκθεση παρατηρεί επίσης ότι η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα ενισχύθηκε το 2016.

Οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες εμφάνισαν οριακά κέρδη προ φόρων σε ενοποιημένη βάση μετά από μια σειρά ζημιογόνων χρήσεων. Στην επάνοδο στην κερδοφορία συνέβαλαν η βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων και κυρίως η μεγάλη μείωση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο,” προσθέτει.

Αναφορικά με τον πιστωτικό κίνδυνο, η ΤτΕ παρατηρεί ότι εμφανίζει μεν σταθεροποιητικές τάσεις, αλλά παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας.

Σε απόλυτο μέγεθος, το απόθεμα των ΜΕΑ (Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων) συρρικνώνεται με βραδύ ρυθμό για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, έχοντας φθάσει στη μέγιστη τιμή του το Μάρτιο του 2016,” τονίζει.

Ωστόσο, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στο α΄ τρίμηνο του 2017 εξαιτίας της μείωσης του συνολικού υπολοίπου των δανείων, αλλά και της αυξημένης αβεβαιότητας από την παράταση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής. Εντονότερα, επηρεάστηκε το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος