Τους στόχους και τις δράσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε ο Χρ. Σταϊκούρας

Στα 15 δισ. ευρώ ανέρχεται έως τώρα ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης για το 2021 με τον πρωθυπουργό να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της μεσαίας τάξης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Αποδίδουμε πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση και ταυτόχρονα, με τον σχεδιασμό του αύριο, διορθώνουμε και τις αδικίες του χθες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως την Τρίτη η χώρα υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επίσημα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού οι αρμόδιοι Υπουργοί ανέπτυξαν τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τους στόχους και τις δράσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με τους εξής βασικούς στόχους:

1) Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης την επόμενη περίοδο (>3%) από το 2021.
2) Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022
3) Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινα» δάνεια), μέχρι το τέλος του 2022.
4) Η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και ικανοποιητικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Δημοσιονομική βελτίωση από το 2022 και ικανοποιητικά, ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.
5) Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, έως το 1ο εξάμηνο 2023.

Όσον αφορά τις πολιτικές για την επίτευξη των στόχων, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι από το 2021 μειώνονται σε μόνιμη βάση η προκαταβολή φόρου στο 55% για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 70% για τις επιχειρήσεις, ενώ για το 2022 μειώνεται -πάλι σε μόνιμη βάση- η προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες στο 80%. Ειδικά για φέτος όμως μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 70%.

Μειώνεται επίσης σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος δηλαδή του ‘21, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%.

Τέλος, μεταξύ άλλων, επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022, καθώς και η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022.

«Το θράσος του κ. Μητσοτάκη εξοργίζει ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη, που έρχεται κάθε μέρα αντιμέτωπη τα αδιέξοδα της πολιτικής του» σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση δεν στηρίζει τους μικρομεσαίους, διευρύνει τις ανισότητες» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά που συζήτησε σήμερα, με τηλεδιάσκεψη, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

“Ο λαός μας ξέρει πλέον πολύ καλά πως η «ανάκαμψη» που ευαγγελίζονται τα μνημονιακά κόμματα είναι για λίγους και ισχυρούς, τη στιγμή που τόσο η εναπομείνασα μεσαία τάξη, όσο και οι φτωχότεροι συμπολίτες μας θα συνεχίζουν να πληρώνουν τα αιματηρά πλεονάσματα του 4ου μνημονίου του κ. Τσίπρα, αλλά και του επερχόμενου 5ου από τον κ. Μητσοτάκη”, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος