Το επίδομα ανεργίας θα μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας σε νέο πρόγραμμα (video)

Η ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που έγινε την Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας με την συμμετοχή αρμοδίων υπουργών και εκπροσώπων επιμελητηρίων και φορέων της αγοράς. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν μέτρα-προτάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και η αναπληρώτρια Υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου, παρουσία των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών έδωσαν το παρών μαζί με εκπροσώπους των Επιμελητηρίων.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η προώθηση προγράμματος για 10.000 άνεργους όπου το επίδομα ανεργίας θα μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας.

«Ο στόχος μας είναι διττός. Όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε το μείζον για την Ελλάδα πρόβλημα της ανεργίας, αλλά να βρούμε τρόπους ενίσχυσης της απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι η “ραχοκοκαλιά” της ελληνικής οικονομίας. (…) Η προσπάθειά μας είναι να επιδοτήσουμε, κυρίως, την απασχόληση και όχι παθητικά την ανεργία. Παρουσιάσαμε προτάσεις, με προγράμματα, τα οποία θα επιδοτούν τη δυνατότητα ανέργων να απασχολούνται σε αυτές. Έγινε μία πλήρης εισαγωγική συζήτηση, η οποία ήταν η πρώτη και όχι η τελευταία με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρόκειται να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας μετά το πέρας της συνάντησης.

Κάθε άνεργος, εφόσον το επιθυμεί, θα μπορεί να καταθέσει το επίδομα ανεργίας σε μια επιχείρηση που απασχολεί έως 10 εργαζόμενους και να διασφαλίσει κρατική επιδότηση για 12μηνη απασχόληση. Ο εργοδότης θα καταβάλει το υπόλοιπο ποσό, ενώ θα έχει την υποχρέωση απασχόλησης για άλλους 3 μήνες.

Με άλλα λόγια, ο άνεργος, αν το επιθυμεί, θα μετατρέπει το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει από τον ΟΑΕΔ σε επίδομα εργασίας με τον εργοδότη να συμπληρώνει το ποσό.

Σύμφωνα με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου, εάν η επιδοτούμενη ανεργία είναι μικρότερη του έτους ο ΟΑΕΔ θα επιδοτεί τον υπόλοιπο χρόνο μέχρι την συμπλήρωση του 12μήνου.

«Ο άνεργος έχει την επιλογή, είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας, είτε να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει. Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολούμενους που μπορούν να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο. Το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι για 12 μήνες θα υπάρχει μερική χρηματοδότηση, καθώς το επίδομα ανεργίας γίνεται επίδομα εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες που θα απομένουν, θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν την πρόσληψη για τρεις μήνες» εξήγησε η κ. Αντωνοπούλου

Αν και η δράση θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους απαιτείται και η συναίνεση των δανειστών ώστε να ξεκινήσει η ενίσχυση έως 10.00 ανέργους.

Αλλά θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν η μείωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και η υποχρέωση πρόσληψης για 12 μήνες.

Σημειώνεται ότι το ανασχεδιασμένο πρόγραμμα απασχόλησης κοινωφελούς εργασίας για 23.000 ανέργους θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Στα νέα προγράμματα, θα ενταχθούν περίπου 43.000 μακροχρόνια άνεργοι, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Απο την πλευρά τους τα Επιμελητήρια ζητούν επίσης από το υπουργείο Εργασίας να λάβει μέτρα για την ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Θετική υποδοχή του μέτρου από την ΓΣΕΒΕΕ

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η πρωτοβουλία και το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας που αφορά στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κινείται προς θετική κατεύθυνση.

Προσθέτει δε, ότι και στο άμεσο μέλλον θα είναι σε επαφή τόσο με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας όσο και με την Πρόεδρο του ΟΑΕΔ για την υλοποίηση και άλλων παρόμοιων πιλοτικών ενεργειών, οι οποίες θα ενθαρρύνουν την απασχόληση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος