Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς την Γηραιά Αλβιώνα και στις εισπράξεις από τους Βρετανούς τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα.
Η βρετανική αγορά είναι η 7η μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η συνολική αξία των εξαγωγών προς την Βρετανία ανήλθε στα 1,07 δις ευρώ το 2015 ή 4,2% των ελληνικών εξαγωγών, καταγράφοντας άνοδο 10,8% σε σύγκριση με το 2014. Η πορεία των εξαγωγών σημείωσε αύξηση της τάξης του 2,1% την περίοδο 2011-2015.
Η Ελλάδα εξάγει φάρμακα, πετρελαιοειδή, τυριά, σωλήνες, ηλεκτρικούς αγωγούς, προϊόντα αλουμινίου, σταφύλια και σταφίδες, γιαούρτι και ντοματοπολτό.
Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές εισαγωγές από τη Βρετανία διαμορφώθηκαν στα 1,19 δισ. ευρώ ή 2,9% των συνολικών ελληνικών εισαγωγών, ακολουθώντας πτωτικούς ρυθμούς της τάξης του 2,3% σε μέσο όρο 5ετίας.
Aυτοκίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα, αλκοολούχα ποτά, π.χ. ουίσκι και τζιν, και καταναλωτικά προϊόντα όπως ρούχα, βιντεοπαιχνίδια κ.α. αποτελούν τις κυριότερες εισαγωγές της Ελλάδας από την Βρετανία.
Τυχόν σημαντική υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ στα πλαίσια της διαδικασίας αποχωρισμού της Βρετανίας από την ΕΕ θα έπληττε τις ελληνικές εξαγωγές γιατί θα τις καθιστούσε ακριβότερες σε στερλίνες. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές βρετανικών προϊόντων στην Ελλάδα θα γίνονταν φθηνότερες.
Η αποδυναμωμένη στερλίνα αναμένεται να έχει επίσης αρνητική επίδραση στο τουρισμό από την Βρετανία. Περίπου 2,4 εκατ. Βρετανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα πέρυσι έναντι 2,09 εκ. το 2014 με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 2,02 δισ. ευρώ από 1,55 δισ. ευρώ το 2014.
Πάντως, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στο τουρισμό κατά την τωρινή περίοδο αλλά μάλλον θα είναι πολύ περιορισμένες. Κι αυτό γιατί οι περισσότερες κρατήσεις που έχουν γίνει προ μηνών έχουν προπληρωθεί. Αν επηρεασθούν κάποιες κρατήσεις, θα είναι εκείνες της τελευταίας στιγμής. Σε γενικές γραμμές, οι εισπράξεις και οι αφίξεις τουριστών από την Βρετανία εκτιμάται ότι θα κινηθούν ανοδικά φέτος.
Φυσικά, οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό θα μπορούσε να είναι καλύτερες ή χειρότερες ανάλογα με την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ.
Εκτός από τις επιπτώσεις στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, η Ελλάδα μπορεί να επηρεασθεί επίσης αρνητικά από το κενό που θα αφήσει στο κοινοτικό προϋπολογισμό η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Η τελευταία εκτιμάται πως συνεισφέρει καθαρά περίπου 9 δισ. ευρώ ετησίως στο κοινοτικό προϋπολογισμό.
Το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί είτε με περικοπές προγραμμάτων της ΕΕ στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα είτε με αυξημένες πληρωμές της χώρας στο κοινοτικό προϋπολογισμό, είτε συνδιασμό των δύο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος