Τι γίνεται με ενοίκια κλειστών επιχειρήσεων, ρυθμίσεις οφειλών και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 (video)

Διευκρινίσεις σχετικά με τα ενοίκια των κλειστών επιχειρήσεων, τις ρυθμίσεις των οφειλών, την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο φοροτεχνικός Νίκος Φραγκιαδάκης.

‘Όπως είπε: «Αυτό που έχει εξαγγελθεί και αυτό που ισχύει για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11/1 είναι ότι δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο Ιανουαρίου. Το κράτος θα αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες καταβάλλοντας το 80% εάν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και με το 60% εάν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.

Παράδειγμα: Εάν η επιχείρηση έπρεπε να καταβάλλει 1000 ευρώ ενοίκιο για τον Ιανουάριο δεν καταβάλλει τίποτα. Ο ιδιοκτήτης εάν είναι φυσικό πρόσωπο λαμβάνει από το κράτος 800 ευρώ, ή εάν είναι νομικό πρόσωπο λαμβάνει 600 ευρώ.

Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, στον τουρισμό, στον αθλητισμό και στο λιανεμπόριο. Κλειστά με κρατική εντολή θεωρούνται και τα καταστήματα που λειτούργησαν με click away.

Για το ενοίκιο του Φεβρουαρίου η κατανομή θα γίνει ως εξής: Το 20% θα καταβάλλει η κλειστή επιχείρηση, το 60% θα επωμιστεί ο ιδιοκτήτης εάν είναι ιδιώτης ή το 40% εάν είναι νομικό πρόσωπο.

Παράδειγμα: Εάν η επιχείρηση έπρεπε να καταβάλλει 1000 ευρώ ενοίκιο για τον Φεβρουάριο θα πληρώσει μόνο τα 200. Ο ιδιοκτήτης εάν είναι φυσικό πρόσωπο θα πάρει από το κράτος 600 ευρώ, ή εάν είναι νομικό πρόσωπο θα πάρει 400 ευρώ.

Όσον αφορά στην ρύθμιση των οφειλών, εκείνες που ανεστάλη η πληρωμή τους και έχουν πάει για Απρίλιο και Μάϊο του 2021, καθώς και το ΦΠΑ που ανεστάλη από τον Νοέμβριο για τον Απρίλιο του 2021, συν όλες τις απλήρωτες φορολογικές υποχρεώσεις που θα έχουν μαζευτεί έως τον Απρίλιο του 2021 θα ρυθμιστούν συνολικά σε έως και 120 δόσεις με πρώτη δόση τον Μάιο

Όσον αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 αναμένεται να καταβληθεί στα μέσα Ιανουαρίου. Κριτήρια είναι η  πτώση του τζίρου Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο φετινό διάστημα.

Όσον αφορά στα επιδόματα και στις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, η έκτακτη επιχορήγηση με 400 ευρώ σε ομάδες επιστημόνων φαίνεται ότι έχει πάει λίγο πιο πίσω» εκτίμησε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος