Τέλος στο PEPP τον Μάρτιο – Επανεπενδύσεις και για Ελλάδα έως τα τέλη του 2024

Τίτλοι τέλους στο έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας PEPP τον Μάρτιο του 2022 ρίχνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για επανεπενδύσεις ομολόγων μέσω του PEPP, οι οποίες θα συνεχιστούν έως και τα τέλη του 2024. Στο πλαίσιο των επανεπενδύσεων αυτών θα παραμείνουν και τα ελληνικά ομόλογα, μία απόφαση που χαρακτηρίζεται από ευελιξία καθώς δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και περίοδο χάριτος ώστε να επανακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Στη σχετική ανακοίνωση η ΕΚΤ τονίζει ότι η απόσυρση του ΡΕΡΡ γίνεται αφενός στο πλαίσιο των μέτρων για να επιβαρυνθεί ο πληθωρισμός και να επιτευχθεί ο επίσημος στόχος του 2%, ωστόσο κρίνεται επιτακτικό το ΑΡΡ (το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων) να μεγαλώσει μεσοπρόθεσμα ούτως ώστε να μην υπάρξει μεγάλο κενό ρευστότητας στις αγορές (υπενθυμίζεται ότι το ΡΕΡΡ ανήλθε στο 1,85 τρισ. δολάρια).

Το κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα στην ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι η επισήμανση ότι σε περίπτωση ανάγκης που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις ομολόγων που αποκτήθηκαν μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων (PEPP) μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία σε χρονική διάρκεια, επενδυτική τάξη και αρμοδιότητα ανά πάσα στιγμή.

Ειδικότερα το πρώτο τρίμηνο του 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει να πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης αγορών λόγω της πανδημίας (PEPP) με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο. Θα σταματήσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP στα τέλη Μαρτίου 2022.

Από την αρχή της πανδημίας η ΕΚΤ αγόρασε κυρίως κρατικά ομόλογα από χώρες του ευρώ, αξίας άνω των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, σε μία προσπάθεια να στηρίξει τις οικονομίες του ευρώ εν μέσω της πανδημίας. Η ΕΚΤ μάλιστα αγοράζει ελληνικά ομόλογα μέσω PEPP, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν την επενδυτική βαθμίδα αλλά στο πλαίσιο έκτακτου προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας, η χώρα εξασφάλισε το περιβόητο «waiver».

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει η ΕΚΤ, σκαρφαλώνοντας τον περασμένο μήνα στο 4,9% στη ζώνη του ευρώ – το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της νομισματικής ένωσης.

Αναφορικά με τα επιτόκια, η ΕΚΤ διατήρησε στο ίδιο επίπεδο (-0,50%, 0% το χρηματοδότησης μίας ημέρας), ενώ δεν έκανε και καμία αναφορά για το ενδεχόμενο αύξησης, σε αντίθεση με τη Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που χθες εξήγγειλε ότι θα αυξήσει από το 2022 τα επιτόκια οριοθετώντας και το στόχο στο 0,90%.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος