Τέλη Μαρτίου η πρόωρη αποπληρωμή των 3,3 στο ΔΝΤ

Στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ για τα έτη 2021-2022, μετά και το “πράσινο φως” από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το ποσό που θα καταβληθεί στο ΔΝΤ ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν έως τα μέσα Μαρτίου.

Ανάλογα με το πότε θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, η οποία εκτιμάται στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, το ποσό που θα απομένει για να δοθεί στο ΔΝΤ θα φτάνει τα 3,1 δισ. ευρώ. Το τρέχον επιτόκιο είναι στο 1-1,10%.

Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία ήταν απαραίτητη καθώς σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος διάσωσης, ο EFSF/ESM θα είχε το δικαίωμα να ζητήσει την αποπληρωμή ανάλογου ποσοστού των δανείων που έχει δώσει στη χώρα μας δηλαδή 104,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, η κίνηση αυτή «θα έχει θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά της Ελλάδας, εξαιτίας της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

Όπως τόνισε: Θα ενισχύσει επίσης την εμπιστοσύνη της αγοράς, καθώς ακολουθεί ανάλογα βήματα που έγιναν παλαιότερα από την Πορτογαλία και την Κύπρο. Ο ESM/EFSF είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια να εφαρμοστούν πολιτικές που διευρύνουν την ανάπτυξη και στηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους».

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή που πραγματοποιεί η χώρα μας προς το ΔΝΤ. Είχε προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2019.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος