Τεχνική συμφωνία εντός των επόμενων 24ωρων – Ενδεχόμενο έκτακτο Eurogroup

Σε τεχνική συμφωνία (staff level agreement) με τους δανειστές εντός των επόμενων ημερών προσβλέπει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών που αφήνουν επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup πριν το προγραμματισμένο για τις 22 Μαΐου.

Ταυτόχρονα λαμβάνουν χώρα διαβουλεύσεις μεταξύ των δανειστών για την διαμόρφωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έστω κι αν αρχίζουν να εφαρμόζονται μετά τον Αύγουστο του 2018.

Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία και να έχουν καταλήξει οι δανειστές στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πριν την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου ώστε να μπορέσει ο Μάριο Ντράγκι να συμπεριλάβει το ζήτημα της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στην ατζέντα της συνεδρίασης.

Η ελληνική πλευρά στη συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών προχωρά σε ανάλυση του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ για το 2016. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, θα εξεταστεί τι μερίδιο από αυτό είναι μόνιμο και επαναλαμβανόμενο τα επόμενα έτη και τι είναι έκτακτο, προκειμένου να υπολογιστεί η θετική επίπτωση το 2017 και το 2018.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, στο πεδίο των χρηματοοικονομικών θα συζητηθούν κάποια καινούργια θέματα που εγέρθηκαν από το ΔΝΤ, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών έχει ως εξής:

16.00 μ.μ. Δημοσιονομικά
18.30 μ.μ. Χρηματοπιστωτικά
19.30 μ.μ. Εργασιακά

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Γελαντάλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος