Ταμείο Ανάκαμψης: Τα ποσά που θα εισρέουν στην οικονομία ως το 2026 — Οι ημερομηνίες-κλειδιά

Θετική η αξιολόγηση από την Κομισιόν για το Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» των 30.5 δισ. ευρώ. Η Αθήνα διεκδικεί πλέον την έγκρισή του και σε επίπεδο Ecofin στις 13 Ιουλίου, για να ανοίξει ο δρόμος εκταμίευσης της προκαταβολής των περίπου 4 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.

Η έγκριση του Σχεδίου ανακοινώθηκε από την ίδια την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην Αθήνα.

Από τα 30,5 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν κεφάλαια, 59 δισ. ευρώ μέσω επενδύσεων και ότι θα αγγίξουν τα 100 δισ. ευρώ μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Στο Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται 68 μεταρρυθμίσεις και 106 επενδύσεις, συμβάλλοντας στη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας και στην περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,9% έως το 2026.

O συνδυασμός των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί και το Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο είναι ένα πραγματικά ισχυρό σχέδιο που δημιουργήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για την ελληνική οικονομία, θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

Με 331 ορόσημα έως το 2026, η Ελλάδα έως και το Σεπτέμβριο θα πρέπει να ολοκληρώσει τα 15.

Σήμερα εξάλλου συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της Κυβέρνησης για τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο.

Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης θα βελτιώσει την καθημερινότητά μου;

Αυτό είναι το κύριο ερώτημα των πολιτών μετά την έγκριση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Καθαρή ενέργεια, προστασία βιοποικιλότητας, εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής και τουρισμός, ψηφιακή μετάβαση, Παιδεία, κοινωνικό κράτος, ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Η ψηφιακή μετάβαση καταργεί αργόσυρτες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις του παρελθόντος στην Υγεία, στην Παιδεία και στις συναλλαγές.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά θα μας βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλου του κράτους », δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Με την ενεργειακή διασύνδεση των νησιών, τα ελληνικά νησιά θα γίνουν ενεργειακά αυτόνομα και θα αναπτύξουν καθαρές πηγές ενέργειας αποσύροντας το πετρέλαιο από την ηλεκτροπαραγωγή.

Ευρύ πρόγραμμα αναδάσωσης, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, αλλά και πόροι για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Αλλαγές και στην Παιδεία: 1,3 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των σχολείων, δίχρονη προσχολική αγωγή για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι γονείς, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνική κατάρτιση των νέων, που θα συνδέεται με την αγορά εργασίας.

Κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Έντονη ήταν κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για την κατανομή των κονδυλίων του «Ελλάδα 2.0».

«Ο κ. Μητσοτάκης, όσους βολικούς μονολόγους και να κάνει για τις κάμερες, να ξέρει ότι οι πολίτες δεν τον ακούνε. Πολύ απλά γιατί το σχέδιό του για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν απευθύνεται σε αυτούς», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Το κυβερνητικό σχέδιο επικεντρώνεται στους λίγους και στους εκλεκτούς της κυβέρνησης. Απαιτούμε να έρθει το θέμα το ταχύτερο στη Βουλή», σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής.

«Τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου δεν θα πάνε για τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Θα τα ξεκοκαλίσουν οι όμιλοι της ενέργειας και της λεγόμενης «πράσινης» και ψηφιακής μετάβασης», τονίζει το ΚΚΕ.

«Οι ενθουσιώδεις δηλώσεις της κυβέρνησης περί 72 δισ. χρηματοδότησης που ακούγαμε εδώ και 10 μήνες ήταν πομφόλυγες», επισημαίνει η Ελληνική Λύση.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης θα μεταφέρει δισεκατομμύρια των φτωχότερων Βορειοευρωπαίων στους ολιγάρχες μας των βορείων προαστίων», δηλώνει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιδοτηθεί και η μετάβαση προς την έξυπνη και ψηφιακή γεωργία για την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, ενώ θα δοθεί ρευστότητα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Θάνος Τσίρος, Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος