Τα εργασιακά, τα φορολογικά και μια σειρά από άλλα επιμέρους θέματα θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια αρχικά και τους εκπροσώπους των θεσμών αργότερα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Στουρνάρας συναντήθηκαν τη Δευτέρα το μεσημέρι και συζήτησαν θέματα που άπτονται της αξιολόγησης και ειδικότερα του τραπεζικού κλάδου.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ώστε να πάρει το πράσινο φως στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και να μην δημιουργήσει εμπόδια στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και εν συνεχεία στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
Ομως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε δήλωσε πρόσφατα ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει προς το τέλος του προγράμματος το 2018.
Προφανώς, ο κ. Σόιμπλε εννοεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τον μακροχρόνιο μηχανισμό στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου αφού τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προβλέπεται να αρχίσουν να υλοποιούνται με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουν επιπτώσεις στη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους, όμως το μέγεθος των επιπτώσεων δεν είναι εύκολο να προσδιορισθεί.
Η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τυπικά με την εκταμίευση του ποσού των 1,7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αφού προηγηθεί το πράσινο φως του Euro Working Group (EWG).
Πρόσφατα, ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε σε ανοικτή επιστολή 36 ευρωβουλευτών που ζητούσαν να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το συντομότερο ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης “είναι αρμόδια για την λήψη της σχετικής απόφασης … Αναμένω επομένως να αρχίσουν αυτή τη διαδικασία μέσα στο (τρέχον) φθινόπωρο. Η μπάλα είναι ξεκάθαρα στη δική τους περιοχή“.
Την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση να κρατήσουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, επικαλούμενη τις γερμανικές εκλογές, τις διαφορές απόψεων του Βερολίνου με το ΔΝΤ και την ευαισθησία της ελληνικής πλευράς σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, π.χ. εργασιακά θέματα.
Ειδικότερα στα εργασιακά, ο τρόπος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ επανέλαβε ότι στόχος είνα να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις εργασίας,ενώ έδωσε στοιχεία για το πως διαμορφώνεται το νέο περιβάλλον στις συντάξεις.
Η κυβέρνηση θέλει ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται αποκλειστικά από τους κοινωνικούς εταίρους στα πλαίσια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ομως, οι θεσμοί επιθυμούν την διατήρηση του σημερινού καθεστώτος σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση καθορίζει τον κατώτατο μισθό μετά από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.
Στο τραπέζι θα μπουν κι άλλα θέματα όπως οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων όπου καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Αλλα θέματα που θα τεθούν στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης είναι η επιλογή του διοικητικού συμβουλίου του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων με στόχο να ξεκινήσει η λειτουργία του το συντομότερο δυνατόν και η μεταφορά σ’ αυτό της δεύτερης ομάδας των ΔΕΚΟ.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ΔΣ των συστημικών τραπεζών, ο νέος νόμος για την χρηματοδότηση των κομμάτων και η απελευθέρωση ορισμένων δραστηριοτήτων των μηχανικών είναι επίσης ανάμεσα στα θέματα που θα εξετασθούν.
Ο προϋπολογισμός του 2017 σε συνδιασμό με την εκτέλεση του φετινού και το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2017-2020 συμπεριλαμβάνονται στη δεύτερη αξιολόγηση. Το πάγωμα των οφειλών
Αλλα σημαντικά θέματα είναι η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα προβληματικά δάνεια με έμφαση στην εξωδικαστική διευθέτηση και την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Μια σειρά από παρεμβάσεις περιλαμβάνονται επίσης στο μέτωπο της φορολογίας.
Εκεί ξεχωρίζουν η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων και η αναμόρφωση του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων με στόχο την επιτάχυνση των πλειστηριασμών ακινήτων που ανήκουν σε εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο κράτος.
Επίσης, οι αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης της ναυτιλίας και η παράταση της εθελοντικής συνεισφοράς των ναυτιλιακών επιχειρήσεων μέχρι το 2018.
Οσον αφορά το δημόσιο τομέα, τα κύρια θέματα είναι ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων και η αλλαγή των τρόπου αξιολόγησης των επιδόσεων και των προσλήψεων.
Η κυβέρνηση θα θέσει επίσης την καθιέρωση του ακατάσχετου λογαριασμού για επιχειρήσεις σε συνδιασμό με την χρήση του πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος και το πάγωμα των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ.
Σχετική είδηση: Αρχίζει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης -Στο επίκεντρο τα εργασιακά
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος