Τα δημοσιονομικά στο τραπέζι με τους θεσμούς (video)

Απορρίπτουν κάθε συζήτηση για λήψη νέων μέτρων αλλά και για νέα μείωση του αφορολόγητου τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχουν στης διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Στη ατζέντα των συζητήσεων τη Δευτέρα βρέθηκαν τα δημοσιονομικά, με τους θεσμούς να ζητούν διευκρινίσεις, μετά και τη διόρθωση προς τα κάτω του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015.

Στο ελληνικό οπλοστάσιο και τα επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, στοιχεία που επιβεβαιώνουν την υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2017 ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο οι επικεφαλής των θεσμών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τους κυρίους Τσακαλώτο και Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που φαίνεται να τους απασχολεί είναι το κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς από την αναθεώρηση του περσινού πλεονάσματος.

Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τους στόχους του 2017 ή του 2016.

«Οι δανειστές δεν ζητούν νέα μέτρα. Δεν διαταράσσεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ φέτος» ανέφεραν.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, για το πλεόνασμα του 2017, εφόσον χρειαστεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα 300 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί για πρόσθετες δαπάνες σε Υγεία και Παιδεία και παράλληλα μπορεί να μειωθεί ο στόχος του πλεονάσματος κατά 140 εκατ. ευρώ ώστε να ταυτιστεί πλήρως με το πρόγραμμα.

Πάντως, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται ζήτημα αφορολογήτου, με αφορμή την πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας για μείωση του ορίου στα 5.000 ευρώ. «Το θέμα έχει κλείσει και δεν το επαναφέρουμε», τονίζουν.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου επιβεβαιώνουν την υπέρβαση του πλεονάσματος στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, καθώς έκλεισε στα 5,4 δις. ευρώ, δηλαδή περίπου 3,5 δισ. παραπάνω από το στόχο, με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 37,3 δισ. ευρώ και οι δαπάνες στα 29,2 δισ. ευρώ.

Σκληρή κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ζητήματα της αξιολόγησης και τους χρέους, άσκησε σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης εξακολουθούν να βρίσκονται τα εργασιακά, με το ΔΝΤ να παραμένει ο σκληρός παίκτης με τις πιο ακραίες θέσεις.

«Το ΔΝΤ ζητάει να ξανανοίξει το ασφαλιστικό. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό, διότι (το ασφαλιστικό) έκλεισε με την πρώτη αξιολόγηση. Θεωρούν ότι το βασικό θέμα είναι να συμπιεστεί το μισθολογικό κόστος ώστε να εκτοξευτεί, τάχα, η ανταγωνιστικότητα. Αυτό έχει καταρρεύσει στην Ελλάδα στην πράξη» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας στα «Παραπολιτικά».

Συνάντηση και με τους εργοδοτικούς φορείς: καμία περαιτέρω μείωση στον κατώτατο μισθό

Συνάντηση με τους θεσμούς είχαν επίσης οι εργοδοτικοί φορείς, αλλά και η συνδικαλιστική ηγεσία. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ορίου των απολύσεων στο 10% και της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης σε περίπτωση που μία επιχείρηση βρίσκεται σε οικονομική πίεση.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος από την πλευρά του, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνεται με την ελεύθερη διαπραγμάτευση εργοδοτών και εργαζομένων και όχι με υπουργική απόφαση.

Το πρόγραμμα της Τρίτης

Την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών θα αρχίσουν με θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης (από τις 12:00 έως τις 13:00).

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με αντικείμενα «Ενέργεια- Περιβάλλον» (από τις 13:00 έως τις 14:00) και «Δημόσια Διοίκηση» (από τις 14:00 έως τις 15:00).

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Ακης Αθανασόπουλος

Σχετική είδηση:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος