Αλ. Πατέλης: Τα δεδομένα είναι η βάση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (video)

Άλμα στο μέλλον της ψηφιακής τεχνολογίας με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, την απασχόληση και την ανάπτυξη, θεωρείται η μεγάλη επένδυση της Microsoft, η οποία πρόκειται να δημιουργήσει στην Ελλάδα, ένα από τα πρώτα Data-center στην Ευρώπη.

Τα δεδομένα είναι η βάση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης εξήγησε ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης  μιλώντας στην ΕΡΤ για την επένδυση 1 δισ. Ευρώ της Microsoft στην Ελλάδα. Εστιάζοντας  στη δημιουργία  Data-Center και στην τεράστια αποθήκευση δεδομένων  τα οποία χρειαζόμαστε ως χώρα εξήγησε ότι εξασφαλίζουν ασφάλεια  καθώς δεν θα εξαρτώμεθα πλέον από διεθνή κέντρα ενώ ενισχύεται και η γεωστρατηγική σημασία της χώρας  και επιπλέον αυξάνεται η ταχύτητα  καθώς είναι όλα πιο κοντά.

Είναι επομένως πρωτίστως ένα έργο υποδομής ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Ιδιαίτερη θα είναι η βοήθεια από την επένδυση αυτή  για το Δημόσιο  αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς οι τελευταίες μπορεί να μην έχουν την ίδια πρόσβαση σε τεχνολογία όπως οι μεγάλες και μέσω του Cloud θα αποκτήσουν μεγαλύτερες δυνατότητες. Ο κ Πατέλης ανέφερε  ως παράδειγμα ο Ηνωμένο Βασίλειο όπου τα πολλαπλασιαστικά οφέλη ήταν ευεργετικά και στις μικρές επιχειρήσεις.

Τα τρία Data Center θα χωροθετηθούν στην Αττική και θα εξυπηρετούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς η χώρας μας συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία για την ασφαλή λειτουργία τους.

Ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε και στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν καθώς η ίδια η Microsoft τις υπολογίζει ήδη σε περίπου 100.000.Τόνισε επίσης ότι η επιλογή της Ελλάδας έγινε και λόγω της διαχείρισης που έχει η χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες  απέναντι στη πανδημία του κορονοϊού. Το γεγονός δείχνει ότι η Ελλάδα είναι μια σοβαρή χώρα αφού «πέρασε» όλες τις επιτροπές της εταιρίας για την έγκριση της επένδυσης και είναι η ογδόη στην Ευρώπη.

O κ. Πατέλης   εξέφρασε την ελπίδα ότι την Microsoft Θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρίες και αποκάλυψε ότι γίνονται και άλλες συνομιλίες παράλληλα.

Σε ότι αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 7,5% με συνυπολογισμό των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για το 2021 ο κ Πατέλης  δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από τις προβλέψεις και επισήμανε ότι για το 2021 θα υπάρχει από το Ταμείο μια προκαταβολή περίπου στο 10% του συνόλου. Επισήμανε ωστόσο ότι  η μεγάλη άγνωστη παράμετρος παραμένει η πανδημία τονίζοντας ότι στον νέο προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί τα «κακά» αλλά και τα πιο «αισιόδοξα» σενάρια και όλα εξαρτώνται από τη διαχείριση που θα γίνει.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στον εργασιακό νόμο σε ότι αφορά τις υπερωρίες ο κ. Πατέλης  χαρακτήρισε απλουστεύσεις  τα όσα λέγονται περί κατάργησής τους  και αντικατάστασής τους με ρεπό αντί χρηματικής αποζημίωσης. Αποκάλυψε όμως ότι στο επερχόμενο νομοσχέδιο θα προβλέπεται επέκταση δίμηνης υποχρεωτικής άδειας και στους πατέρες με σκοπό την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος