Συντάξεις: Μεγαλώνει ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων – Πάνω από 21.000 υποβλήθηκαν τον Νοέμβριο

Περισσότεροι από 21.000 εργαζόμενοι υπέβαλαν τον Νοέμβριο αιτήσεις συνταξιοδότησης, με τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων να υπερβαίνει τις 190.000 από την αρχή του έτους.

Με δεδομένο ότι τον Δεκέμβριο αναμένεται ακόμα υψηλότερος αριθμός αιτήσεων, στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν λύσεις για να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο αριθμό των εκκρεμών κύριων συντάξεων.

Μόλις προ ημερών, ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε ότι κατέστη φέτος εφικτό να απονεμηθούν περισσότερες από 200.000 συντάξεις, αριθμός που συνιστά ρεκόρ. Όμως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, είναι τέτοια η υποβολή των νέων αιτήσεων, που ούτε αυτή η επιτυχία – που πιστώνεται στους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ – είναι αρκετή για να περιοριστεί δραστικά το πρόβλημα.

Ο Νοέμβριος είναι ο δεύτερος στη σειρά μήνας, μετά τον Οκτώβριο που υποβλήθηκαν 20.948 αιτήσεις, που οι νέες αιτήσεις κινήθηκαν πάνω από το «ψυχολογικό όριο» των 20.000.

  • Η έκδοση νέων συντάξεων προκαλεί διπλή ζημιά στον ΕΦΚΑ, καθώς αφενός στερείται ασφαλιστικών εισφορών από τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται, αφετέρου αυξάνονται οι δαπάνες του για την καταβολή των συντάξιμων αποδοχών.

Σφιχτά τα χρονοδιαγράμματα

Τα χρονοδιαγράμματα για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από το υπουργείο Εργασίας, ώστε έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου να έχουν εξανεμιστεί οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, είναι πολύ σφιχτά.

  • Πρώτο χρονικό όριο που έχει τεθεί είναι έως τον Φεβρουάριο να έχουν τακτοποιηθεί όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, με αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως το 2019.
  • Επόμενος μεγάλος στόχος είναι έως τον Ιούνιο να έχουν διεκπεραιωθεί όλες οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή όσες έχουν μείνει «στο ράφι» για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών.

Έως τον Οκτώβριο αυτές οι αιτήσεις κύριων συντάξεων που μετατράπηκαν σε ληξιπρόθεσμες ήταν 92.180. Η συνολική δαπάνη για την αποπληρωμή τους υπερβαίνει τα 306 εκατ. ευρώ.

Κάθε ημέρα όμως προστίθενται καινούργιες, που εντάσσονται σε αυτό το «ειδικό στοκ» κύριων συντάξεων. Υπολογίζεται ότι μπορεί να διπλασιαστούν οι αιτήσεις που θα μετατραπούν σε ληξιπρόθεσμες εντός του επόμενου εξαμήνου.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο και να απονεμηθούν συνολικά πάνω από 180.000 αιτήσεις κύριας σύνταξης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, θα πρέπει κάθε μήνα να μπορεί ο ΕΦΚΑ να ολοκληρώνει το λιγότερο 30.000 υποθέσεις.

Αυτός ήταν εξάλλου και ο στόχος που είχε θέσει ο κ. Χατζηδάκης, με την προσθήκη των πιστοποιημένων δικηγόρων και των λογιστών, στη διαδικασία της απονομής των συντάξεων.

Έπειτα από δύο κύκλους εξετάσεων, έχουν πιστοποιηθεί και μπορούν να αξιοποιηθούν γι’ αυτή τη διαδικασία 333 επαγγελματίες από τον ιδιωτικό τομέα.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων και από τους εν ενεργεία εργαζομένους του ΕΦΚΑ αποτελεί επίσης ζητούμενο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος