Συνταξιούχοι: Εργατολόγος για όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη νέα πλατφόρμα

Η πλατφόρμα ανοίγει από σήμερα και εκεί θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος συνταξιούχος να υποβάλλει αίτηση για συνέχιση της εργασίας του, είπε στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Εκεί θα μπορεί πλέον να δηλώνεται η απασχόληση και να γίνεται η παρακράτηση του 10% όχι επί της σύνταξης αλλά επί του μισθού που θα παίρνουν, είπε.

Όταν κάποιος συνταξιοδοτείται, έχει δικαίωμα να πάρει την αποζημίωση απόλυσης, η οποία ισούται με 50% αν δεν είναι επικουρικά ασφαλισμένος και 40% αν είναι.

Εδώ λοιπόν υπάρχει μια προστριβή. Κάποιοι εργοδότες διαπραγματεύονται με τους συνταξιούχους για να μπορέσουν να τους κρατήσουν στη δουλειά, να συμψηφίσουν ένα ποσό της αποζημιώσεως κλπ.

Όχι, έτερον εκάτερον. Η αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης είναι κεκτημένο νομικό. Υπάρχει αδίκημα και μάλιστα ποινικό αν δεν δοθεί, είπε.

Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο δημογραφικό θέλουν να ενισχύσουν την απασχόληση των συνταξιούχων. Για αυτό και η κυβέρνηση ήρθε και είπε δεν βάζω πλέον κανένα πλαφόν σύνταξης, και θα δώσω ένα κίνητρο από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους να παραμείνουν οι παλαιοί με τις δεξιότητες και την εμπειρία, η παλιά γενιά που δουλεύει να συνεχίσει να απασχολείται.

Εάν κάποιος συνταξιούχος δεν δηλώσει στην πλατφόρμα αυτή την συνέχιση της εργασίας του, υπάρχει πρόστιμο και βεβαίως υπάρχει και πρόστιμο και στην επιχείρηση, διότι ο συνταξιούχος που δηλώνεται στην πλατφόρμα αυτή να απασχολείται και στα μοντέλα της ψηφιακής κάρτας να καταγράφεται η απασχόλησή του.

Άρα ουσιαστικά θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και οι δύο και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος