Συμβούλιο υπ. ενέργειας: Χωρίς συμφωνία για το ύψος του πλαφόν στο αέριο – Ελληνική πρόταση για δυναμικό πλαφόν

Nέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στους κόλπους των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, σε άλλη μία προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές και να καταλήξουν σε συμφωνία για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Υπήρξε κάποια μικρή πρόοδος, αλλά το έκτακτο συμβούλιο ενέργειας ναυάγησε χωρίς συμφωνία, τουλάχιστον για το ύψος του πλαφόν στο αέριο.

Το ζήτημα του πλαφόν παραπέμπεται στους ηγέτες, ή στο επόμενο συμβούλιο ενέργειας στις 19 Δεκεμβρίου. Η πρόταση της Ελλάδας για δυναμικό πλαφόν, που θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις διεθνείς τιμές σε όλα τα χρηματιστήρια και θα περιλαμβάνει μηχανισμό αναστολής, έγινε μερικώς αποδεκτή από όλους, στο σκέλος της δυνατότητας αναστολής του πλαφόν, αν κάποια χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεφοδιασμού. Διχασμένοι όμως ήταν οι υπουργοί ως προς το ύψος του πλαφόν. Οι 15 θέλουν χαμηλό ανώτατο όριο τιμής κάτι που δεν δέχονται οι έξι.

Ενεργειακή ασφάλεια

O καλός χειμώνας βοήθησε την Ευρώπη να εξοικονομήσει ενέργεια, κερδίζοντας ένα μήνα. Οι αποθήκες έχουν πληρότητα 94% καθώς ο Νοέμβριος ήταν ήπιος και η ζήτηση ήταν χαμηλή.

Τον επόμενο χρόνο έρχονται τα δύσκολα. Από το 1ο Τρίμηνο του 2023 θα ξεκινήσουν τα προβλήματα, όταν ο χειμώνας δείξει τα δόντια του, οι αποθήκες θα αδειάσουν. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει έλλειμμα 30% για το 2023.

Η Ελλάδα πέτυχε το στόχο της εξοικονόμησης

Η Ελλάδα πέτυχε το στόχο της μείωσης του αερίου κατά 15% που έθεσε η Κομισιόν για τα κράτη μέλη. Για το 11 μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου η μείωση κατανάλωσης προσεγγίζει το 19% ενώ το φετινό Νοέμβριο η κατανάλωση αερίου ήταν κατά 31% χαμηλότερη σε σχέση με το Νοέμβριο της περσινής χρονιάς.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος