Σύγκρουση Κορυφής για το ελληνικό χρέος στην Ουάσιγκτον (video)

Ένας ανοικτός πόλεμος Ευρώπης- Ηνωμένων Πολιτειών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους εξελίσσεται στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Οι κορυφαίοι παίκτες έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, με το Βερολίνο να επιμένει ότι προηγείται η υλοποίηση του προγράμματος και έπεται η συζήτηση για το χρέος. Στον αντίποδα, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους και ξεκαθαρίζει ότι αν δεν μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2019, θα χρειαστούν νέα μέτρα και νέες περικοπές συντάξεων.

H επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε τοποθετήθηκαν αντίστοιχα υπέρ και κατά της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Οι όροι μας δεν έχουν αλλάξει. Το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι το χρέος για την επόμενη δεκαετία. Το πρόβλημα είναι η επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Το να εστιάζεται η συζήτηση στο χρέος αποπροσανατολίζει τον ελληνικό λαό από αυτό που πρέπει να κάνει» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το ΔΝΤ όμως ζητά συγκεκριμένες υποσχέσεις από τους Ευρωπαίους για την έκταση της ελάφρυνσης τους ελληνικού χρέους, διότι διαφορετικά δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας.

Ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Πολ Τόμσεν επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ, εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις του για το κατά πόσο είναι εφικτοί οι στόχοι για υψηλά πλεονάσματα από το 2018 και μετά.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά από τους δανειστές μία ξεκάθαρη απάντηση για το ποια μέτρα θα παρθούν για το χρέος και πότε.

Τη θέση αυτή υποστηρίζει και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου ο οποίος τόνισε την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατό.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Λιου, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από την Ελλάδα να παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και από τους Ευρωπαίους να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους για ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε επίσης συναντήσεις και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Πιέρ Κάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, ενώ θα γευματίσει κει με τον Γουόλι Αντεγιέμο, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.

Το Σάββατο θα συναντηθεί με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

Την ίδια ώρα, για σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, που ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες, έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, καλώντας και αυτός τους Ευρωπαίους να πάρουν σύντομα αποφάσεις για το χρέος.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ θα λάβει όποια μέτρα απαιτηθούν για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Σύγκληση του EuroWorking το πρωί της Δευτέρας – Ορατή η συμφωνία

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση περιμένει από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να επιβεβαιώσει την υλοποίηση των προαπαιτουμένων και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης.

Σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο η επίτευξη συμφωνίας στο Λουξεμβούργο είναι ορατή καθώς το πρωί της Δευτέρας θα συγκληθεί τελικά το EuroWorking Group (ΕWG) με σκοπό να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η ίδια πηγή είχε αναφέρει πως το ΕWG θα συγκληθεί μόνο εφόσον οι θεσμοί πιστοποιήσουν πως όλα τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί από ελληνικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Οκτωβρίου αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος