Στο τραπέζι του Eurogroup το χρέος – Μαξίμου: Μη αποδεκτά τα μέτρα του ΔΝΤ (video)

Επί τάπητος στο Eurogroup της Δευτέρας θα τεθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. H πρόταση του ESM προβλέπει μία σειρά βραχυπρόθεσμων μέτρων, μεταξύ αυτών το «πάγωμα» των επιτοκίων και η επιμήκυνση των ωριμάνσεων, με το σωρευτικό όφελος να συνεπάγεται τη μείωση του χρέους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατά 21,8%, έως το 2060. Η κυβέρνηση διαβλέπει συμφωνία με τους θεσμούς πριν από το τέλος του έτους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά τα σκληρά μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ. «Η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της, πρέπει και οι άλλες πλευρές να κάνουν κάτι για το χρέος», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κυβέρνηση προς ΔΝΤ: Δεν θα πάρουμε μέτρα 4,2 δισ. ευρώ

Στο Eurogroup της Δευτέρας η κυβέρνηση αναμένει ότι το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών θα διαπιστώσει συμφωνία σε ένα ποσοστό της τάξης του 95% σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement).

Το ΔΝΤ από την πλευρά του θα φέρει αντιρρήσεις υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δίκαιο να μην συνεχιστεί παράλληλα η συζήτηση για το χρέος και τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους. Για να φτιάξει την έκθεση βιωσιμότητας χρέους θα απαιτήσει το προφίλ των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2020, γεγονός το οποίο συνδέεται με τα μέτρα διευθέτησης του χρέους.

Τα μέτρα που ζητά ισοδυναμούν με 4,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020, και αφορούν περικοπή των κύριων συντάξεων και δραστική μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο των 5.000 – 6.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει από την πλευρά της ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να νομοθετήσει πρόσθετα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, πολύ περισσότερο δε μείωση αφορολογήτου ορίου και συντάξεων. Εμφανίζεται διατεθειμένη κάποια χρονική στιγμή να συζητήσει ενδεχόμενη ανακατανομή των κοινωνικών δαπανών χωρίς όμως μειώσεις στις συντάξεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας «όχι μόνον αυτή η κυβέρνηση αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί το πακέτο των νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για τη διετία 2019-2020, που θα πρέπει να νομοθετήσουμε τώρα».

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας απέρριψε και τη συμβιβαστική πρόταση που προκρίνεται από τους δανειστές, τα μέτρα αυτά να μην ψηφιστούν αλλά να ενταχθούν σε μια «πολιτική συμφωνία». «Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιδημοκρατικό και δειλό», είπε.

Τόνισε εξάλλου ότι και οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν «κόκκινη γραμμή». Είπε χαρακτηριστικά ότι «η γραμμή μας είναι πως δεν μπορούν να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο. Πίσω από αυτό δεν θα πάμε». Για να προσθέσει πως η Αθήνα έχει διαβεβαιώσεις και από τον Πιερ Μοσκοβισί και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορεί να μην έχει ευρωπαϊκά δικαιώματα.

Η μόνη κριτική προς τους Ευρωπαίους είναι, είπε, «ότι ενώ ξέρουν τι λέει το μνημόνιο που μιλά για βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, στην προσπάθεια τους και την εντολή που έχουν πάρει να είναι και το ΔΝΤ μέσα, υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Διέβλεψε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, συνολικά για β’ αξιολόγηση – χρέος- πρωτογενή πλεονάσματα πριν από τα Χριστούγεννα, ακόμη και εάν απαιτηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 20 ή 22 του μηνός. Είπε ότι «στο τέλος του 2016 θα γνωρίζουμε τους βασικούς στόχους της συμφωνίας και εάν το ΔΝΤ είναι μέσα». Ενώ, μπορεί να χρειαστεί και μια επάνοδος των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα.

Υποστήριξε δε πως εάν δεν υπήρχε η εμπλοκή του ΔΝΤ και ήταν μόνον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση θα είχε κλείσει πριν από 2- 3 εβδομάδες. Όμως, πρόσθεσε, η εντολή από την ευρωζώνη είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) να περιλαμβάνει και το ΔΝΤ.

Εκτίμησε παράλληλα ότι στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε ότι αυτοί θα επανεξεταστούν προς το τέλος του προγράμματος το 2018.

Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος