Σταθάκης: Τον Δεκέμβριο η υπογραφή συμφωνίας για τον αγωγό East Med (video)

Διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη, πρόκειται να υπογραφεί τον προσεχή Δεκέμβριο στην Κύπρο, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης,μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ.

Ο υπουργός παρουσίασε το πλαίσιο των ενεργειακών επενδύσεων που υλοποιούνται ή είναι στη φάση του σχεδιασμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2018 και να ολοκληρωθεί το 2020 μαζί με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP.

Περιλαμβάνεται επίσης η αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα με την προσθήκη τρίτης δεξαμενής που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη του 2018, καθώς και ο πλωτός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη για τον οποίο αναμένεται σύντομα η οριστικοποίηση του επενδυτικού σχήματος. Και για το νότιο διάδρομο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου ο υπουργός είπε ότι “ανοίγουμε το διάλογο” ενώ επανέλαβε ότι τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι εξ ορισμού χώρα-κλειδί για τη μεταφορά φυσικού αερίου και παρουσίασε τους τέσσερις πυλώνες της ενεργειακής στρατηγικής της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της χονδρικής και λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο, τη δημιουργία πολλαπλών εισόδων φυσικού αερίου και την επιδίωξη της προοπτικής να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα παραγωγής με τις παραχωρήσεις περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που είναι σε εξέλιξη.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος