Στάση αναμονής για το ρωσικό φυσικό αέριο – Αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα

Νευρικότητα καταγράφεται στην αγορά φυσικού αερίου, εν αναμονή της απόφασης τη Ρωσίας για την επαναλειτουργία ή μη, του αγωγού Nord Stream 1. Την ίδια ώρα, ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτιναχτεί στην περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα η μέση τιμή χονδρικής καταγράφει σημαντική πτώση, με την αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στάση αναμονής και νευρικότητα είναι τα δύο χαρακτηριστικά της αγοράς φυσικού αερίου, με την τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς να διαμορφώνεται στα 163 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 7% αλλά πτώση μεγαλύτερη του 11% από τις αρχές του μήνα

Η νευρικότητα της αγοράς αποδίδεται στην αβεβαιότητα για την τύχη της τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Οι δε υψηλές θερμοκρασίες, που δημιουργούν ένα ενεργοβόρο περιβάλλον έχουν εκτινάξει τις τιμές του ηλεκτρικού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Αντίθετα στην Ελλάδα η μέση τιμή χονδρικής καταγράφει σημαντική πτώση στα 297,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 354,83 που ήταν χθες.

Εξέλιξη που αποδίδεται στους ισχυρούς ανέμους που αυξάνουν την απόδοση από τις ανεμογεννήτριες με την συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα της χώρας να ξεπερνά το 40%.

Ανάλογη νευρικότητα επιδεικνύουν και οι τιμές του πετρελαίου που αν και κινούνται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι έχουν επηρεάσει τη μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα.

Με την τιμή να διαμορφώνεται 2,279 ευρώ ανά λίτρο μειωμένη σε σύγκριση με πριν από ένα μήνα κατά 6%

Εν τω μεταξύ μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης που θα διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια στη χώρα, σε περίπτωση που διακοπεί η τροφοδοσία της με φυσικό αέριο από τη Μόσχα.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος