Σταδιακά η επιστροφή στην καθημερινότητα – Με υγειονομικό διαβατήριο οι τουρίστες στην Ελλάδα (video)

Βήμα–βήμα σχεδιάζεται από την κυβέρνηση η σταδιακή επιστροφή των πολιτών στην καθημερινότητα. Ο πρωθυπουργός έχει συνεχείς τηλεδιασκέψεις με στενούς συνεργάτες και υπουργούς, χτίζοντας το πλάνο που ο ίδιος θα ανακοινώσει στους πολίτες, μέσω μηνύματος του, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ένα πλάνο σταδιακό και μακρόσυρτο. Η κυβέρνηση πρoετοιμάζει και τον οδικό χάρτη για την ανάκαμψη του τουρισμού και την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος θα σηκώσουν το βάρος της τουριστικής χρονιάς, ενώ οι επισκέπτες θα έρχονται στη χώρα μας με υγειονομικό διαβατήριο.

Τις αποφάσεις για επιστροφή στην κανονικότητα σταδιακά, στοχευμένα και με σχέδιο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η επόμενη ημέρα απαιτεί την υιοθέτηση μιας στρατηγικής, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν της τρεις κρίσιμους παράγοντες: την προστασία της δημόσιας υγείας, την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Και όλα αυτά, με πυξίδα τις προτάσεις των ειδικών.

Επάνω σε αυτές τις τρεις έννοιες-κλειδί, το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία καλούνται να δομήσουν το σχέδιο τους. Κομβική ημερομηνία πρέπει να θεωρείται η 4η Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος κύκλος χαλάρωσης θα περιλαμβάνει τα μικρά καταστήματα λιανικής.

Μέχρι τότε υπάρχουν δύο ορόσημα. Το πρώτο είναι η 27η Απριλίου, όταν και θα λήξουν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν. Το δεύτερο είναι το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Θα ισχύσει ό,τι και το Πάσχα.

«Θέλουμε να αποφύγουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα”, τονίζουν στελέχη.

Η Αθήνα στρέφει το βλέμμα της και στην αυριανή και μέσω τηλεδιάσκεψης σύνοδο κορυφής των ηγετών. Ο πρωθυπουργός κρατάει στην πρώτη γραμμή την ανάγκη να υπάρξουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των οικονομιών συνεπειών της πανδημίας. Ένα τέτοιο εργαλείο θα μπορούσε να είναι ένα κοινό ομόλογο. Πρόταση που έχει καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης και ακόμα οκτώ ηγέτες σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το σχέδιο για την ανάκαμψη του τουρισμού κινείται σε δύο άξονες: αφενός ασφαλής είσοδος και διαμονή τουριστών στη χώρα μας και αφετέρου χρηματοδότηση των ζημιών που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ο ελληνικός τουρισμός οδεύει προς σεζόν τριών μηνών. Ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα σηκώσουν το βάρος της τουριστικής χρονιάς, ενώ οι επισκέπτες θα έρχονται στη χώρα μας με υγειονομικό διαβατήριο.

Στην ΕΕ γίνεται διαβούλευση προκειμένου σε κάθε ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδέψει να του γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού.

Στο μέτωπο του εγχώριου τουρισμού ο κ. Θεοχάρης έχει εισηγηθεί στο οικονομικό επιτελείο κίνητρα για ενίσχυσή του.

Η επίσπευση της απόφασης για τα πρωτόκολλα λειτουργίας μεταφορών και τουριστικών επιχειρήσεων, ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και βιώσιμα, είναι αναγκαία όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο LinkedIn ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) Γιάννης Ρέτσος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρει ότι «διανύουμε το αμήχανο μεσοδιάστημα μεταξύ αδράνειας και απραγίας επιχειρήσεων και εργαζομένων και προετοιμασίας για επανεκκίνηση», κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη κατάσταση» και «αβεβαιότητα για το αύριο» και σημειώνει: «Η απόλυτα πετυχημένη έως σήμερα διαχείριση της κατάστασης από την Πολιτεία, υγειονομικά και από άποψη μέτρων, δεν μπορεί να σταματήσει εδώ. Τώρα είναι η στιγμή, πιο επιτακτική από ποτέ, να δοθεί το στίγμα της επόμενης μέρας και να αποδειχθεί πόσο ρεαλιστική και γρήγορη μπορεί να είναι η επάνοδος στην οικονομική κανονικότητα».

Δήλωση Θεοχάρη στο Reuters

Στην κατάσταση του τουρισμού στην Ευρώπη και των συνεπειών που έχει στον κλάδο η πανδημία του νέου κορονοϊού αναφέρεται το πρακτορείο Reuters και φιλοξενεί δήλωση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ο οποίος αναφέρει ότι «είναι κρίσιμο η Ευρώπη να υιοθετήσει μια κοινή στάση και να ανοίξει σύντομα τα σύνορα καθώς επιχειρήσεις κλείνουν».

«Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα ανοίξουν και θα υπάρξει ανεργία», τονίζει ο υπουργός στο πρακτορείο, ζητώντας μια μακροπρόθεσμη οικονομική βοήθεια σε μια βιομηχανία που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Γκάτσιος, Δήμητρα Σέκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος