Σενάρια για αύξηση της επιδότησης ρεύματος τον Δεκέμβριο – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Σενάρια για την ενίσχυση της επιδότησης για τον Δεκέμβριο επεξεργάζεται το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, καθώς συνεχίζεται το ράλι των τιμών χονδρικής του ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews, εξετάζονται πολλαπλά σενάρια για την αύξηση της επιδότησης του ρεύματος.

Ειδικότερα εξετάζεται σενάριο για επιδότηση στα 150-160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης, από 130 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που ισχύει σήμερα. Αυτό συνεπάγεται ότι η επιδότηση για τον Δεκέμβριο θα ανέλθει στα 45-48 ευρώ ανά λογαριασμό, από 39 ευρώ. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες καταγράφεται σημαντική αύξηση των αποθεμάτων στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Γεγονός που ενισχύει τα σενάρια για πιθανή αύξηση της επιδότησης του ρεύματος.

Παρά το γεγονός ότι τις δύο προηγούμενες ημέρες η Ελλάδα είχε τη φθηνότερη αγορά της Ευρώπης, ωστόσο εκτιμάται ότι και τον Δεκέμβριο η χονδρική τιμή θα ξεπεράσει τα επίπεδα του Νοεμβρίου, τα 328,46 ευρώ ανά MWh.

Σημειώνεται ότι η τιμή χονδρικής σημειώνει εκρηκτική άνοδο, κατά 47,5% σε ένα μόλις 24ωρο, αγγίζοντας τα 328,46 ευρώ/MWh. Πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές όπου ξεπερνούν τα 350 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ενδεικτικά παραδείγματα του απόλυτου εκτροχιασμού των τιμών είναι η Γαλλία (353 €/MWh), η Γερμανία (344,3 €/MWh), η Ιταλία (347 €/MWh) και η Αυστρία (348 €/MWh). Πρόκειται για εξέλιξη που πυροδοτείται και από την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου να εκτινάσσεται στα 124 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Υπό διαμόρφωση Μόνιμος Μηχανισμός προστασίας από τις ενεργειακές κρίσεις

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται επίσης έναν μόνιμο μηχανισμό προστασίας από τις ενεργειακές κρίσεις, ο οποίος ενδέχεται να έχει διάρκεια έως και 10 έτη προκειμένου να προφυλάξει από τις μεγάλες διακυμάνσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Στόχος του μηχανισμού, που αναμένεται να λειτουργήσει από το νέο έτος είναι να απορροφά μέρος των αυξήσεων στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος με την παροχή επιδότησης στους λογαριασμούς λιανικής των δικαιούχων. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα, όταν οι τιμές χονδρικής ξεπερνούν κάποιο συγκεκριμένο όριο, ενώ θα υπολογίζει επίσης αυτόματα το ποσό της επιδότησης στους λογαριασμούς, για να «αναχαιτιστεί» μέρος των αυξήσεων. Παραμένουν πάντως αναπάντητα ακόμα βασικά ερωτήματα όπως ποιους και υπό ποιες προϋποθέσεις θα αφορά ο εν λόγω μηχανισμός όπως και το πως εναρμονίζεται με το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Σύνοδος Κορυφής: Κοινή Προμήθεια Φυσικού Αερίου

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο επί τάπητος τίθεται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ
η πρόταση της Κομισιόν για την εφαρμογή ενός συστήματος κοινών προμηθειών φυσικού αερίου, με σκοπό τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων από κράτη-μέλη σε εθελοντική βάση. Ωστόσο η έγκριση του μέτρου δεν αναμένεται πριν από το τέλος του χειμώνα, καθώς απαιτείται το «πράσινο φως» από τις χώρες-μέλη αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις χώρες που θα συμμετάσχουν αναμένεται να είναι και η Ελλάδα, με δεδομένο ότι ήταν από τις χώρες που εισηγήθηκαν την εν λόγω πρόταση. Η ενεργοποίηση του πάντως δεν αποτελεί μία εύκολη διαδικασία καθώς θα πρέπει να οριστικοποιηθούν πολλά και σύνθετα ζητήματα που άπτονται και της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας: η επιλογή των προμηθευτών, ο τρόπος προσδιορισμού των στρατηγικών αποθεμάτων, οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αποδεσμεύονται τα στρατηγικά αποθέματα σε επείγουσες περιπτώσεις, αλλά και σε ποιες τιμές θα διατίθενται οι ποσότητες αερίου προς κατανάλωση.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος