Σε τιμές ρεκόρ φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα – Δεκέμβριο οι αποφάσεις για νέα μέτρα στήριξης

Πολύ μεγάλη αύξηση καταγράφεται και σήμερα στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου συνεχίζεται. Μέσα στον Δεκέμβριο θα λάβει η κυβέρνηση τις τελικές αποφάσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα αγγίζει σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου. Η τιμή αερίου του επόμενου μήνα στην Ολλανδία, που θεωρείται δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, κατέγραψε άλμα σχεδόν 8% σήμερα στα 101,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Οκτωβρίου.

Για αύριο ένα νέο ιστορικό ρεκόρ αναμένεται στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα στα 276 ευρώ η μεγαβατώρα, η υψηλότερη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακολουθούν οι Βουλγαρία και η Ιταλία με 253 και 247 ευρώ/Mwh αντίστοιχα. Συμπερασματικά ακόμη και εάν αγοράζαμε ηλεκτρικό ρεύμα από τη “γειτονιά μας”, μέσα από τις διασυνδέσεις πάλι εξαιρετικά υψηλά θα το πληρώναμε.

Η αλματώδης άνοδος των τιμών ενέργειας ανοίγει πάλι τη συζήτηση για τα μέτρα στήριξης.

Την Παρασκευή 19/11 κατατίθεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ισχυρός στο 6,9% για το 2021. Γύρω στο 7% είπε σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, για το 2021, γύρω στο 4,5% για το 2022.

Δεν θα έχει πρόσθετα μέτρα στήριξης ο προϋπολογισμός στο κείμενο που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη βουλή, ωστόσο ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, η συζήτηση να ανοίξει πάλι στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν θα υπάρχουν και τα τελικά στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Τα χρήματα, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, εφόσον βρεθούν από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, θα κατευθυνθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η “δίδυμη κρίση” η υγειονομική και η ενεργειακή.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος