Έντονες ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο για το ελληνικό χρέος και την β΄αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η τηλεφωνική επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση σε ότι αφορά τη β΄αξιολόγηση, το ελληνικό χρέος και την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε ένα διευρυμένο QE από την άνοιξη του 2017. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρονται στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σύμφωνα με δηλώσεις του από τη Μάλτα στο Bloomberg, φαίνεται να ανοίγει ένα παράθυρο σε ότι αφορά τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% και πέραν του 2018. Αν χρειαστεί θα λάβουμε κάποια μέτρα, δηλωσε ο Ντάισεμπλουμ, αυτά θα σχετίζονται με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το ελληνικό χρέος και δεν θα πρόκειται για μέτρα εισπρακτικού ή άλλου χαρακτήρα.
Αισιόδοξος σε ότι αφορά την διαδικασία της β΄αξιολόγησης δηλώνει στο Bloomberg και ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί θεωρώντας ότι η 5η Δεκεμβρίου μπορεί να οδηγήσει σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα.
Προς θετική κατεύθυνση κινείται και η δήλωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ότι είμαστε πολύ κοντά στη βιωσιμότητα του χρέους.
Τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνέδριου που διοργανώνει στην Αθήνα, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τίτλο “Η Ελλάδα και το διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον: Μια ματιά στο μέλλον” θα συμμετάσχει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.
Αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε κοντά σε πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, εκφράζουν Κυβερνητικές Πηγές σημειώνοντας ότι “δημοσιονομικά και εργασιακά” είναι τα ζητήματα αιχμής, για τα οποία η ελληνική πλευρά δουλεύει εντατικά χωρίς υποχωρήσεις.
Αίθουσα σύνταξης ert.gr
Πηγή: ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Γελαντάλις
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος